Arcibiskup Orosch poďakoval kardinálovi Dukovi za podporu emeritného pápeža

TRNAVA 15. februára 2022 - V utorok 8. februára reagoval pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka na najnovší vývoj v prípade kauzy okolo emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý bol obvinený z toho, že v období, počas ktorého pôsobil v úrade mníchovského arcibiskupa, zanedbal vyšetrovanie štyroch prípadov sexuálneho obťažovania neplnoletých osôb zo strany klerikov. Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch pri tejto príležitosti napísal list, v ktorom sa kardinálovi Dukovi poďakoval za to, že sa emeritného pápeža Benedikta XVI. nebojácne zastal v duchu pravdy a spravodlivosti. List vám prinášame v plnom znení.

----
 
Vaša Eminencia, Dominik kardinál Duka, pražský arcibiskup,
 
dovoľte mi, prosím, Vašej Eminencii vyjadriť úprimnú vďaku za jasné vyjadrenie ku poľutovaniahodnej kauze krivého obviňovania emeritného pápeža Benedikta, za ktorú nesie zodpovednosť súčasný mníchovský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Nemecka a jeho kúria.
 
Váš cenný postoj je podopretý jasnými a pravdivými skutočnosťami s poukázaním na zámerné zavádzanie a útoky s úmyslom zdiskreditovať a dehonestovať emeritného pápeža Benedikta XVI.
 
Mal som možnosť aj sám spoznať citlivú, detsky čistú, nesmierne pokornú a duchovne nežnú povahu emeritného pápeža Benedikta, a myslím si, že práve jeho hlbokú ľudskosť sa kritici snažia zneužiť proti jeho osobe.
 
Cítim veľký smútok v duši a modlím sa za týchto predstaviteľov a členov Katolíckej cirkvi v Nemecku, s obavou o spásu ich duší.
 
Mnohí kňazi i laici Trnavskej arcidiecézy vyprosujeme Svätému Otcovi, emeritnému pápežovi Benediktovi hojnosť Božích milostí, silu duše i tela s prejavom veľkej lásky a vďaky k jeho osobe a úlohe, ktorú zohráva v dejinách Cirkvi.
 
Na Vašu Eminenciu, milý otec Dominik, bratsky spomína a ochranu Trnavskej Panny Márie Vám vyprosuje,
 
Mons. Ján Orosch
trnavský  arcibiskup
 
V Trnave, 10. februára 2022
 
----
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup Orosch poďakoval kardinálovi Dukovi za podporu emeritného pápeža

Ilustračná snímka. (Foto: www.gminalipno.pl)

NOVINKY