Arcibiskup Ján Orosch viedol pobožnosť skautskej krížovej cesty na Trnavskej kalvárii

TRNAVA 1. apríla 2023 - V predvečer Palmovej nedele, v sobotu 1.apríla, sa Skautský zbor sv. Jána Pavla II. v Trnave stretol na Trnavskej kalvárii, kde sa spolu so svojím duchovným asistentom, pátrom Pavlom Trgom SJ, s rodičmi, súrodencami a priateľmi pomodlili krížovú cestu. Pozvanie na pobožnosť prijal i trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch.

Pobožnosť krížovej cesty Skautského zboru sv. Jána Pavla II. v Trnave začali - presne v hodinu, v ktorú sa v Katolíckej cirkvi tradične modlí modlitba Anjel Pána - prežehnaním sa. Na znak kríža nadviazala úvodná modlitba, ktorú predniesol trnavský arcibiskup Ján Orosch. Za spevu duchovnej piesne nasledovalo putovanie do rozjímania nad Kristovým utrpením zahĺbených skautov, rodičov, súrodencov, priateľov a kňazov od kaplnky ku kaplnke, ktoré zobrazujú všetkých štrnásť klasických zastavení krížovej cesty.
 
Spoločné prežívanie pobožnosti krížovej cesty na Trnavskej kalvárii pripravuje Skautský zbor sv. Jána Pavla II. každoročne v predvečer Svätého týždňa. Jeho členovia sa ju spolu so svojím duchovným asistentom však nemodlia sami. Pozývajú na ňu i svojich rodičov, súrodencov a priateľov, aby tak spoločne s nimi strávili chvíle rozjímania na utrpením a smrťou nášho Spasiteľa Ježiša Krista.
 
Autormi zamyslení k jednotlivým zastaveniam boli členovia Trnavského skautského zboru sv. Jána Pavla II. Na udalosti odohrávajúce sa na krížovej ceste (ako sa všetkých ľudí dotýkajú aj dnes) sa do modlitby pohrúžení skauti, rodičia, súrodenci, priatelia a kňazi mohli vďaka tomu pozrieť očami lienky, vodkyne, strážkyne, vĺčaťa, skauta či rovera. Na záver pobožnosti, tesne pod Kristovým krížom na vŕšku, sa trnavský arcibiskup Ján Orosch obrátil na skautov s povzbudivým slovom, po ktorom predniesol záverečnú modlitbu a všetkým zhromaždeným udelil svoje apoštolské požehnanie.
 
Skautský zbor sv. Jána Pavla II. v Trnave patrí do Federácie skautov Európy. Táto skautská organizácia kladie veľký dôraz na katolícku formáciu svojich členov. V súčasnosti má na Slovensku vyše 300 členov a pôsobí v Bratislave, Trnave, Zvolene, Prešove a Košiciach. Pápež sv. Ján Pavol II. vo svojom liste vodkyniam a skautom Európy z 2. septembra 2003 adresoval tieto slová: Drahé vodkyne a skauti Európy! Ste cenným darom, nielen pre Cirkev, ale aj pre novú Európu, ktorej formovanie vidíte na vlastné oči a ste povolaní, „aby ste sa takto v zápale mladosti zúčastnili pri budovaní Európy národov, aby bola uznaná dôstojnosť človeka ako dieťaťa milovaného Bohom, a aby sa budovalo spoločenstvo založené na solidarite a bratskej láske“ (Audiencia vodkýň a skautov Európy zhromaždených v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne, v: Insegnamenti di Giovanni Paolo II, XVII/2 [l 994/2], s. 104). Bližšie informácie o Federácii skautov Európy je možné nájsť na stránke www.skauti-europy.sk.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup Ján Orosch viedol pobožnosť skautskej krížovej cesty na Trnavskej kalvárii

Na záver pobožnosti, tesne pod Kristovým krížom na vŕšku, sa trnavský arcibiskup Ján Orosch obrátil na skautov s povzbudivým slovom, po ktorom predniesol záverečnú modlitbu a všetkým zhromaždeným udelil svoje apoštolské požehnanie. (Foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY