Arcibiskup Orosch čestným občanom v bývalom pôsobisku

VYŠKOVCE NAD IPĽOM 17. decembra 2019 - Na tretiu adventnú nedeľu celebroval svätú omšu trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch vo farskom Kostole Sv. Margity Antiochijskej vo Vyškovciach nad Ipľom. Po slávení svätej omše nasledovalo požehnanie sochy sv. Jána Nepomuckého.

Socha sv. Jána Nepomuckého bola k príležitosti jej požehnania zreštaurovaná sochárom Gyulom Magom. K požehnanej soche položili veniec starostka obce Ágnes Antal Nyustyinová a predsedníčka MO CSEMADOK-u Annamária Jakuš Setényová. Pod sochou svätca bola na podnet miestneho správcu farnosti vdp. Jána Lormusza odhalená pamätná tabuľa, ktorá má pripomínať budúcim generáciám násilný odsun 110-tich občanov obce, 30-tich rodín, do českého mesta Nepomuk a jeho okolia, kde boli využívaní na obzvlášť ťažké poľnohospodárske práce. Boh však vypočul modlitby k rodákovi z Nepomuku sv. Jánovi a viacerí z nich sa vrátili do svojich rodných Vyškoviec. Učiteľka dejepisu Anita Baková vyhotovila menný zoznam deportovaných, ktorý bol prečítaný pri odhalení pamätnej tabule a priblížila prítomným dejinné udalosti týkajúce sa deportácie.
 
Predstavitelia obce Vyškovce nad Ipľom počas slávnostného zasadania zastupiteľstva udelili trnavskému arcibiskupovi Mons. Jánovi Oroschovi čestné občianstvo, nakoľko v tejto obci účinkoval v časoch totality ako farský administrátor v neľahkých podmienkach sedem rokov. Jedná sa o historicky prvé udelenie čestného občianstva v tejto obci. Mons. Ján Orosch vyjadril starostke, obecnému zastupiteľstvu ako i všetkým obyvateľom obce úprimnú vďaku a vo svojom príhovore si zaspomínal na požehnanú pastoráciu, ktorá napriek neľahkej dobe komunizmu stmeľovala farnosť do skutočne rodinného kresťanského spoločenstva.
 
Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch pôsobil vo farnosti ako farár v rokoch 1983-1990. Čestné občianstvo mu bolo udelené za zásluhy, ktoré počas svojho pôsobenia vo farnosti Vyškovce nad Ipľom vykonal. Išlo o prístavbu fary, opravu veže, výmenu lavíc s kúrením, výmenu starej dlažby svätyne za mramorovú ako aj o novú omietku kostola a ďalšie iné práce. Ako miestny duchovný správca si vypestoval s veriacimi veľmi dobré vzťahy, vybudoval  živé spoločenstvo veriacich a zameriaval sa hlavne na miestnu mládež. Mladí sa stretávali na mládežníckych svätých omšiach spolu s mládežou zo susedných Preselian. Snažil sa vštepovať vieru, lásku a nádej do sŕdc každému, kto s ním bol v kontakte. Veriaci si aj po uplynutí tridsiatich rokov spomínajú na spoločné chvíle so svojím drahým duchovným otcom.
 
Po udelení čestného občianstva nasledoval krátky kultúrny program detí miestnej materskej školy a základnej školy. V závere si mohli prítomní vypočuť predstavenie speváckeho zboru Amicorum. Následne sa pozvaní hostia presunuli do budovy obecného úradu, kde sa uskutočnil spoločný obed spolu s trnavským arcibiskupom.
 
TO ABU Informoval  Ľudovít Belák
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup Orosch čestným občanom v bývalom pôsobisku

Predstavitelia obce Vyškovce nad Ipľom počas slávnostného zasadania zastupiteľstva udelili trnavskému arcibiskupovi Mons. Jánovi Oroschovi čestné občianstvo, nakoľko v tejto obci účinkoval v časoch totality ako farský administrátor v neľahkých podmienkach sedem rokov. (Foto: Lukáš Blažo)

NOVINKY