Archanjela Michala oslávili na slávnosti v Hlohovci

HLOHOVEC 30. septembra 2016 - Veriaci z Hlohovca v posledný septembrový štvrtok oslávili patróna, ktorému je zasvätený farský kostol a celá farnosť.

Slávnostnú svätú omšu celebroval kaplán Michal Kollár. Vo svojej homílii sa zameral na túžbu človeka, ktorý hľadá pokoj a využíva k tomu rôzne praktiky. Nakoniec dokáže tiež uveriť hocičomu. Pripomenul, že ochranu tohto svätca - sv. Michala - potrebujeme, pretože diabol pokúša a chce nás vzdialiť od Boha. Celá liturgia bola doprevádzaná spevom farského spevokolu.

Farský kostol sv. Michala je jednou z najvýznamnejších historických pamiatok v Hlohovci. Stojí uprostred hlavného námestia, čím tvorí prirodzenú dominantu mesta. Pôvod hlohovského farského chrámu siaha do druhej polovice 13. až začiatku 14. storočia, kedy na jeho mieste stál kostol nemeckej osady. Z tohto obdobia pochádza aj pôvodné patrocínium sv. Mikuláša, ktoré so sebou priniesli nemeckí kolonisti. (Podobne to bolo aj v Trnave či Prešove). Písomne sa kostol prvýkrát spomína až v rokoch 1332-1337, kedy tu pôsobil farár Jacobus de Golgous, informuje farská webstránka. Už v roku 1647 bol farský kostol opäť vo vlastníctve katolíckej cirkvi. V druhej polovici 17. storočia sa realizovala rozsiahla oprava vojnami poškodeného sakrálneho objektu zavŕšená jeho posvätením dňa 8. januára 1701. Vtedy sa zmenilo aj patrocínium hlohoveckého farského kostola, ktorý bol spolu s celou farnosťou zasvätený sv. Michalovi archanjelovi.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Archanjela Michala oslávili na slávnosti v Hlohovci

Kaplán Kollár pripomenul veriacim zúčastneným na slávnosti, že ochranu sv. Michala veľmi potrebujeme, pretože diabol nás pokúša neustále a chce nás vzdialiť od Boha. (foto: Lucia Froncová)

NOVINKY