Apoštolský nuncius Nicola Girasoli predstavil knihu o Jánovi XXIII.

BRATISLAVA 25. januára 2023 - Apoštolský nuncius na Slovensku Nicola Girasoli uviedol 24. januára 2023 do života knihu Skromný a pokorný Ján XXIII. od belgického autora Gunnara Riebsa. Z radov biskupov sa na prezentácii knihy zúčastnili bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, trnavský arcibiskup Ján Orosch, bratislavský eparcha Peter Rusnák a bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko.

Knihu Skromný a pokorný Ján XXIII. od belgického autora Gunnara Riebsa vydal Spolok svätého Vojtecha v preklade Ivany Trubirohovej. „Autor Gunnar Riebs je môj blízky priateľ, spoznali sme sa ešte pred 30 rokmi na ambasáde v Bruseli,“ prihovoril sa Mons. Nicola Girasoli početnému publiku v priestoroch Apoštolskej nunciatúry v Bratislave. Pripomenul, že Ján XXIII. pôsobil 30 rokov v diplomatických službách Svätej stolice.
 
„Bol to naozaj jednoduchý a skromný človek, ale zároveň to bol veľký diplomat, ktorý dokázal rozoznať znamenia čias,“ povedal, pričom ocenil zmysel pre humor usmievavého pápeža. Upozornil, že hoci kniha vyšla vo viacerých jazykoch, slovenské vydanie je výnimočné tým, že prináša predhovor kardinála Jozefa Tomka. „Bol to jeden z posledných textov z pera slovenského kardinála.“
 
Riaditeľ Spolku sv. Vojtecha Ivan Šulík uviedol, že dielo vyšlo symbolicky na konci roka 2022, keď sme si pripomenuli 60. výročie otvorenia Druhého vatikánskeho koncilu, ktorý inicioval práve Ján XXIII.
 
„Obdivuhodné je, ako sa láska a úcta autora Gunnara Riebsa k Jánovi XXIII., ale aj vášeň pre knihy a kultúru vôbec pretavila do tohto zaujímavého diela. Podarilo sa mu zozbierať svedectvá osobností, ktoré si na Jána XXIII. pamätali, zažili ho a autorovi poskytli osobnú spomienku.“
 
Gunnar Riebs, ktorý je zároveň honorárny konzul Slovenskej republiky v Antverpách, sa poďakoval všetkým, ktorí na knihe spolupracovali, a pripojil osobnú spomienku na kardinála Jozefa Tomka. „Poznali sme sa od roku 1985 a bol to môj prvý kontakt s Cirkvou na Slovensku. V Ríme som ho pravidelne navštevoval.“
 
Na prezentácii sa zúčastnili aj bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, trnavský arcibiskup Ján Orosch, bratislavský eparcha Peter Rusnák, bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko, belgická veľvyslankyňa v Rakúsku a na Slovensku Caroline Vermeulenová a viacerí slovenskí i zahraniční diplomati. TK KBS informovala Martina Grochálová.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Apoštolský nuncius Nicola Girasoli predstavil knihu o Jánovi XXIII.

Na fotografii zľava Gunnar Riebs, ktorý je zároveň honorárnym konzulom Slovenskej republiky v Antverpách a apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli. (Foto: Katolícke noviny/Erika Litváková)

NOVINKY