Aktivita „Červená streda“ neobíde Trnavskú arcidiecézu ani tento rok

TRNAVA 21. novembra 2022 – „Červená streda“ je deň, keď sa rôzne verejné objekty na celom svete vysvietia na červeno. Ľudia na všetkých kontinentoch sa spájajú v modlitbe a symbolom červenej farby - farby mučeníkov - poukazujú na nespravodlivosť, ktorá sa deje na veriacich na celom svete. I v tomto roku sa Trnavská arcidiecéza spolu s mestom Trnava zapojí do tohto podujatia. „Červená streda“ sa tento rok uskutoční 23. novembra, kedy sa po zotmení nasvietia na červeno: Trnavská radnica, Katedrála sv. Jána Krstiteľa, Bazilika sv. Mikuláša a jezuitský Kostol Najsvätejšej Trojice.

Až 300 miliónov kresťanov na svete trpí pre svoju vieru.
 
Úroveň prenasledovania a utláčania kresťanov dnes vo viacerých častiach sveta dosahuje úroveň genocídy. Napriek faktu, že kresťania sú najviac prenasledovanou náboženskou skupinou na svete, sa o tejto skutočnosti hovorí málo, alebo vôbec. V skutočnosti až každý 7. kresťan žije v krajine, kde čelí útlaku pre svoje náboženstvo.
 
Prenasledovanie kresťanov má mnoho podôb.
 
V krajinách, kde sú kresťania menšinou, je sloboda vierovyznania často len vetou na papieri. Zažívajú obmedzenia, nespravodlivosť, diskrimináciu v práci, či v škole a rôzne hrozby tam, kde žijú.
 
Kvôli svojej náboženskej príslušnosti zažívajú tiež nesmiernu núdzu a existenčnú krízu. V subsaharskej Afrike čelia ekonomickému znevýhodňovaniu a vyhladovaniu, ale i priamym útokom a únosom. Militantné skupiny ich nútia k úteku a často neumožňujú ani prístup humanitárnej pomoci. V Južnej Amerike sú vypaľované kostoly i celé obydlia.
 
V Severnej Kórei, kde neuznávajú žiadne základné ľudské práva, sa osobitne tvrdo zaobchádza s kresťanmi. Čína svojich občanov hromadne sleduje pomocou umelej inteligencie a podľa toho odmeňuje či trestá ich správanie - kresťanstvo je neprípustné.
 
V týchto častiach sveta výraznejšie trpia ženy a dievčatá, ktoré vyznávajú „nesprávne náboženstvo“ a sú unášané, znásilňované a nútené k násilnej konverzii. Stávajú sa otrokyňami - sexuálnymi pracovníčkami a manuálnymi robotníčkami.
 
Každý deň zomrie kvôli svojej viere až 11 kresťanov.
 
Toto číslo je v niektoré roky radikálne vyššie - napríklad ak prebieha násilná občianska vojna či cielené plienenie, kedy ich zomierajú desaťtisíce. Mnohí kresťania položia život v snahe zachrániť iných - keď strážia kostoly pred teroristami, či chránia svoje rodiny.
 
Bohužiaľ, v niektorých krajinách sú bežné priame útoky extrémistov na kresťanské komunity. Situácia sa nezlepšuje. Štatistiky nadácie ACN ukazujú, že až 70 % nábožensky motivovaných útokov je namierených proti kresťanom.
 
Autoritárske režimy. Islamský extrémizmus. Etnický nacionalizmus.
 
Tieto fenomény spôsobujú útlak kresťanov prevažne v Afrike a v krajinách Blízkeho východu. Následkom globálnej pandémie koronavírusu sú v krajinách ako napríklad Pakistan, India, Sýria, Irak, či Burkina Faso, Južný Sudán, alebo Mali diskriminovaní ešte viac. Tvoria totiž najchudobnejšiu vrstvu obyvateľstva. S príchodom opatrení stratili aj to málo, čo mali - aspoň nejakú prácu a spôsob obživy.
 
Stav náboženskej slobody vo svete
 
Správa o stave náboženskej slobody vo svete 2021 (Religious Freedom in the World Report), ktorú vypracovala pápežská nadácia ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi, konštatuje, že sa v každej tretej krajine sveta objavujú závažné porušenia práva na náboženskú slobodu.
 
Správa analyzuje, do akej miery sa základné ľudské právo na náboženskú slobodu rešpektuje vo všetkých 196 krajinách sveta, a to vo vzťahu k všetkým náboženstvám a náboženským smerom.
 
Podľa tejto správy, ktorú nadácia ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi predstavila 28. apríla 2021, nebolo toto základné ľudské právo v období rokov 2018 - 2020 rešpektované v 62 krajinách zo 196 krajín sveta, čo zodpovedá 31,6 %.
 
Rozsvieťme chrámy a stavby na Slovensku
 
Aj na Slovensku sa v minulých rokoch rozžiarili červenou farbou objekty národného i lokálneho významu. Kurzorom rozsvietite budovy načerveno. Skúste to aj naživo - zapojte sa 23. novembra 2022 a dajte nám o tom vedieť na info@acn-slovensko.org.
 
Červená je farba mučeníkov. Na Červenú stredu si celý svet pripomína ľudí, ktorí sú prenasledovaní pre vieru. Chceme, aby aj Slovensko bolo krajinou, ktorej záleží na dôstojnosti každého človeka a aby sa aj u nás rozšírilo povedomie o skutočnom utrpení mnohých nevinných ľudí.
 
 
Zdroj: acnslovensko.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Aktivita „Červená streda“ neobíde Trnavskú arcidiecézu ani tento rok

Ilustračná snímka. (Foto: Archív Centrum pomoci pre rodinu Trnava)

NOVINKY