Žiaci trnavských škôl začali nový školský rok

TRNAVA 18. septembra 2017 - V piatok 8. septembra v predpoludňajších hodinách kroky mnohých žiakov, študentov, pedagógov i nepedagogických zamestnancov základných či stredných škôl smerovali nie na tradičný Trnavský jarmok, ale do Katedrály svätého Jána Krstiteľa. Týmto dňom sa začínal nový školský rok Veni Sancte.

Na prerušenú tradíciu nadviazal trnavský arcibiskup Ján Orosch už na konci minulého školského roka, kedy prvýkrát pozval na slávenie svätej omše s Te Deum - na poďakovanie Pánu Bohu pedagógov a žiakov trnavských základných a stredných škôl. To sa uskutočnilo 27. júna.
 
Katedrála sa pred Veni Sancte začala postupne zapĺňať žiakmi, študentmi, pedagógmi a veriacimi. Svätú omšu spolu s trnavským arcibiskupom slávili riaditeľ Arcidiecézneho školského úradu, kanonik Ján Hallon a sekretár arcibiskupa, assessor Ivan Ružička. Pri pohľade na katedrálu zaplnenú mladými ľuďmi arcibiskup Ján Orosch vyjadril svoju úprimnú radosť. Prihovoril sa pedagógom, ktorí to nemajú ľahké pri práci s mládežou. Povzbudil ich však, aby si boli vedomí, že napriek veľkému ideologickému nátlaku, ktorí cítia v spoločnosti, mladý človek cíti smäd po radosti, láske, spravodlivosti, pokoji ... Mladý človek je veľmi otvorený veľkým požiadavkám a hodnotám. Nestačí len vyučovať, ale treba vychovávať. Nadväzovať na to dobré z minulosti, to čo nám priniesli aj naši vierozvestovia sv. Cyril a Metod, zachovávať dedičstvo našich otcov... a odovzdávať ďalej... Nakoľko je to veľmi ťažká a náročná úloha, arcibiskup Ján Orosch pripomenul všetkým prítomným žiakom, pedagógom a všetkým zamestnancom, že túto svätú omšu obetuje na tento úmysel. Aby ich nový školský rok posunul nielen v intelektuálnej rovine, vo fyzickej kondícii, ale predovšetkým v duchovnej oblasti. Po týchto úvodných slovách už zaznela pieseň k Duchu Svätému.
 
V homílii trnavský arcibiskup povzbudil pedagógov, aby sa aj oni s veľkou trpezlivosťou a láskou venovali svojim žiakom, pretože aj oni, okrem rodičov, majú na tom veľkú zásluhu, aká osobnosť z konkrétneho žiaka či študenta vyrastie. Či už nejaký odborník, vedec, ... alebo jednoducho dobrý otec, dobrá matka. Ku koncu príhovoru vyzdvihol ešte jednu učiteľku a to Pannu Máriu, ktorá je vzorom pre všetkých učiteľov, rodičov, pre matky a ženy. Prijala pozvanie, ktoré od Boha dostala. Dokázala sa stať aj našou učiteľkou a pod jej vedením sa máme podieľať na výchove, formovaní a odovzdávaní vedomostí mladého človeka. Ale nielen Panna Mária, ktorej sviatok narodenia sme dnes v Cirkvi slávili, ale sú tu i iní známi pedagógovia, vychovávatelia, ako je svätý katolícky kňaz, pedagóg Jozef Kalazanský a svätý Ján Bosco, otec a učiteľ mládeže, od ktorých sa aj my môžeme učiť.
 
Na konci príhovoru trnavský arcibiskup Ján Orosch všetkým poprial, aby ich Pán viedol životným putovaním, k dovŕšeniu povolania, nielen na tomto svete, ale až do Večnosti. Po skončení slávnostnej svätej omše nasledoval krátky fototermín. Potom sa už všetci rozišli späť do svojich škôl.
 
TO ABU informovala Mária Mikušová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Žiaci trnavských škôl začali nový školský rok

Pri pohľade na katedrálu zaplnenú mladými ľuďmi arcibiskup Orosch vyjadril svoju úprimnú radosť. (Foto: Mária Mikušová)

NOVINKY