V Trnave pripravili štedrú večeru pre ľudí núdznych a bez domova

TRNAVA 20. decembra 2023 - Štedrú večeru pre ľudí núdznych a bez domova pripravila opäť po roku Trnavská arcidiecézna charita (TACH) spolu s mestom Trnava. V utorok sa začala spoločnou svätou omšou v Kostole Najsvätejšej Trojice a pokračovala pohostením v Mariánskej sále pri jezuitskom kláštore v Trnave. Organizátori pripravili občerstvenie v podobe klasickej kapustnice, ryby so šalátom a zákusku pre stovku ľudí.

„Ide v prevažnej miere o klientov nášho nízkoprahového Centra pomoci človeku,“ uviedla jeho manažérka Mária Altoffová. Duchovným slovom sa poväčšine mužom bez domova prihovorili generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Peter Šimko a riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity Miroslav Dzurech.
 
Podujatie sa každoročne nesie v duchu dobrovoľníctva, keď sa o pohostenie i obsluhu starajú viacerí spolupracovníci TACH. „Nezabudli sme ani na hudobný program, zabezpečila ho naša dobrovoľníčka – harmonikárka,“ doplnila Altoffová. Informáciu o konaní sa štedrej večere distribuovali v centre, ale i pri predaji časopisu NotaBene i pracovníkmi streetworku v squatoch a prirodzenom prostredí, kde sa títo ľudia v Trnave zdržiavajú. „Popri finančnej pomoci na zabezpečenie akcie sme sa na tento rok rozhodli, že tradičné balíčky v podobe trvanlivých potravín či drogérie budeme týmto klientom odovzdávať až po Novom roku, na Tri krále,“ doplnila vedúca sociálneho odboru Mestského úradu v Trnave Ingrid Huňavá.
 
Dôvodom je, že v predvianočnom i vianočnom období má verejnosť väčšiu tendenciu obdarúvať núdznych aj potravinami a samospráva má záujem, aby jej darčeky padli na úrodnú pôdu v čase, keď už hojnosť zase nahradí nedostatok. „Aby bola pomoc rozloženejšia v čase,“ uviedla. Mesto má aktuálne v evidencii 80 až 100 ľudí bez domova, ktorí spolupracujú a vyhľadávajú pomoc. Celkový počet je však vyšší.
 
Zdroj: tkkbs.sk/TASR
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Trnave pripravili štedrú večeru pre ľudí núdznych a bez domova

Duchovným slovom sa poväčšine mužom bez domova prihovorili generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Peter Šimko a riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity Miroslav Dzurech. (Foto: facebook/Mariánska sála)

NOVINKY