V Trnave otvorili obnovené priestory Mariánskej sály

TRNAVA 19. októbra 2023 - Vynovené priestory Mariánskej sály v areáli jezuitov zažili návrat svojej slávy v nedeľu 15. októbra.

Správca Mariánskej sály Michal Lipovský spolu s jezuitmi Petrom Giráškom a Jozefom Bartkovjakom prestrihli symbolicky červeno-bielu pásku s nápisom zákaz vstupu. Páska bola vybraná práve preto, že návštevníkov tohto miesta istým spôsobom obmedzovala v pohybe počas celej rekonštrukcie, ktorá trvala od marca 2023. „Jej prestrihnutím sa otvorili nové možnosti pre kultúru i športové aktivity v Mariánskej sále,“ povedal Michal Lipovský. Sprievodným programom večera bol benefičný koncert The gospel family vo františkánskom kostole.
 
„Mariánska sála pochádza z 30-tych rokov minulého storočia a bola postavená Mariánskou kongregáciou ako kultúrny stánok. Do rekonštrukcie sa využívala hlavne na športové aktivity. Cieľom však je vrátiť jej pôvodný charakter. Obnovou sa chcelo docieliť to, aby sa vrátil pôvodný charakter tohto miesta, ktorý nadväzuje na tradíciu kultúrneho stánku. Šport nie je vylúčený, ale chceme sa vyhnúť určitým tipom športu, ktoré už nebudú kompatibilné s týmto priestorom,“ povedal jezuita Peter Girášek.
 
Priestory Mariánskej sály majú nové sociálne zariadenia, strechu, osvetlenie aj kanalizáciu. Vízie sú veľké. Organizátori aj dobrovoľníci s prácami postupujú podľa dostupných finančných prostriedkov. Na obnove pracujú intenzívne od marca tohto roka a postupne veria, že sa sála obnoví kompletne. Všetko záleží od dostupných možností a podpore. Aj preto bolo založené občianske združenie, za ktorým stoja bývalí vysokoškolskí dobrovoľníci.
 
Priestory sály sú k dispozícií pre kohokoľvek na takmer akékoľvek podujatie. Už teraz sa tu realizujú rôzne kultúrne podujatia, koncerty, bazáre, výstavy. Priestor je využívaný na plesy, imatrikulácie, divadlá či karnevaly. Je taktiež otvorený pre športy ako sú parkour, tanečné a pohybové aktivity.
 
TO ABU informoval Michal Lipovský
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Trnave otvorili obnovené priestory Mariánskej sály

Správca Mariánskej sály Michal Lipovský spolu s jezuitmi Petrom Giráškom a Jozefom Bartkovjakom prestrihli symbolicky červeno-bielu pásku. (Foto: Michal Lipovský)

NOVINKY