Úmrtie: Kňaz Adalbert Letko sa vrátil do domu Otca

SPIŠSKÉ PODHRADIE - SPIŠSKÁ KAPITULA/TRNAVA 23. novembra 2017 - Dnes v nočných hodinách si Pán života a smrti povolal do Večnosti svojho služobníka - kňaza Adalberta Letka. Zomrel vo veku 91 rokov a v 49. roku kňazstva. So zosnulým kňazom sa rozlúčia v pondelok 27. novembra o 11.00 h pri svätej omši vo farskom Kostole Božského Srdca Ježišovho v Stankovanoch (Spišská diecéza) a pri pohrebných obradoch na miestnom cintoríne, kde bude pochovaný.

Adalbert Letko sa narodil 17. októbra 1926 v Stankovanoch pri Ružomberku. Po maturite na PNVŠ pracoval v rokoch 1945 - 1964 ako námestník náčelníka Československých štátnych dráh v Košiciach. Počas týchto rokov študoval na viacerých vysokých školách a neustále sa pokúšal o prijatie do kňazského seminára, čomu vtedajšia politická situácia neustále bránila. Nakoniec bol v roku 1964 úspešne prijatý na formáciu a štúdium do Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. Za kňaza bol vysvätený v Bratislave 22. júna 1969. Kňazskú vysviacku prijal z rúk apoštolského administrátora Rožňavskej diecézy biskupa Mons. Róberta Pobožného.
 
Po nástupe do pastorácie pôsobil v rokoch 1969 - 1972 ako kaplán v Zlatých Moravciach. V roku 1972 sa stal farským administrátorom farnosti Jedľové Kostoľany, kde pôsobil do roku 1978, kedy bol ustanovený za farského administrátora farnosti Považany. Počas spravovania farnosti Považany niekoľko rokov pôsobil ako školský dekan Novomestského dekanátu. V Považanoch pôsobil 20 rokov až do svojho odchodu do dôchodku v roku 1998. Odvtedy žil na odpočinku najprv v Ľubochni, neskôr v Dome Charitas sv. Jána Bosca v Spišskom Podhradí - Spišskej Kapitule až do svojej smrti.
 
 
(Správa bola aktualizovaná 24. novembra 2017 o 12:00 h.)
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
Úmrtie: Kňaz Adalbert Letko sa vrátil do domu Otca

Duchovný otec Adalbert Letko ako 90-ročný. (Foto: archív ABÚ)

NOVINKY