Trnavská univerzita si pripomína štvrťstoročie od obnovenia činnosti

TRNAVA 24. apríla 2017 - Trnavská univerzita si pripomína 25. výročie obnovenia svojej činnosti. Pôsobiť začala rozhodnutím Slovenskej národnej rady v roku 1992. Univerzitu založil už v roku 1635 kardinál Peter Pázmaň. Považuje sa preto za jednu z našich najstarších vysokých škôl. V Bazilike sv. Mikuláša v Trnave za jubileum obnovenia ďakovali svätou omšou, ktorú iniciovali nezávislé kresťanské odbory Slovenska na Trnavskej univerzite.

O obnovenie Trnavskej univerzity sa pred 25 rokmi zaslúžil okrem iných aj Anton Hajduk, ktorý sa stal jej rektorom. Jeho dnešný nástupca Marek Šmid si spomína, že často svojim kolegom opakoval, aby v spleti rôznych informácií hľadali objektívnu pravdu. To rektorovi Šmidovi pripomenulo aj Božie slovo ďakovnej svätej omše.

„Dnes bolo zaujímavé evanjelium, bolo o tom, že Ježiš dal o sebe vedieť po zmŕtvychvstaní Márii Magdaléne, čo bola prostitútka, prakticky tak, aby sme my dokázali tú pravdu počúvať od ľudí, ktorí nie sú, ako niekedy zvykneme hovoriť, naši,” hovorí rektor Trnavskej univerzity Marek Šmid.

Predsedníčka kresťanských odborov na Trnavskej univerzite Kristína Huttová dopĺňa, že pre univerzitu je dôležitá spolupráca nadriadených a podriadených. Preto sa pri svojej práci snažia, aby v škole panoval trvalý sociálny zmier. „Mnohí si myslia, že keď budeme žmýkať zamestnancov, že budeme prosperovať alebo zamestnanec si môže myslieť, že keď budem žmýkať zamestnávateľa, tak že to pôjde, ale ja si myslím, že tam musí byť rovnováha,” spomína.

Ďakovnú svätú omšu odslúžil trnavský dekan Stanislav Vojtko. Zdôraznil, že univerzita by mala formovať myseľ, aby mládež poznala pravdu a hodnoty viery. „Vyučujúci môžu pomôcť budovať etické a aj náboženské hodnoty v srdci mladého človeka,” uviedol trnavský dekan.

Historická Trnavská univerzita pôsobila od jej založenia v malom Ríme 142 rokov. Potom bola presídlená do Budína, ktorý bol centrom Uhorska. Dnes poskytuje vzdelanie na 5 fakultách.
 
zdroj: Rádio LUMEN / Ján Heriban
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská univerzita si pripomína štvrťstoročie od obnovenia činnosti

Ilustračné foto - archív TU.

NOVINKY