Socha sv. Terézie z Lisieux v Maduniciach sa dočkala obnovy

MADUNICE 23. októbra 2023 - Reštaurátorské práce na soche sv. Terézie z Lisieux v Maduniciach ukončili tesne pred nedeľou, ktorá sa v celej Cirkvi slávi ako misijná. Po nedeľnej svätej omši v sprievode a za modlitby litánií k svätej Terézii prišli veriaci k jej obnovenej soche v miestnom parku. Tu prebehol samotný obrad požehnania sochy miestnym správcom farnosti vdp. Ľubošom Matúšom.

Od roku 1922 na pozvanie neskoršieho biskupa Michala Bubniča boli v Maduniciach členovia Spoločnosti Božieho Slova ako na svojom prvom mieste v našej vlasti. Iste práve oni hovorili o tejto „malej“ karmelitánke, ktorá sa neskôr stáva patrónkou misií. Len štyri roky po jej svätorečení, v roku 1929 učiteľ Kováč z miestnej školy v Maduniciach daroval obraz sv. Terézie z Lisieux farskému kostolu.
 
A v roku 1933 sa už v srdci Maduníc obce vypína jej socha, ktorú financovala Anna Hesková. Čas však zanechal na tejto soche svoje stopy a preto prišlo k rozhodnutiu vrátiť jej zašlú krásu v jubilejnom roku svätice, ktorú predstavuje (150 rokov od jej narodenia, 100 rokov od jej blahorečenia a 90 rokov od postavenia jej sochy v obci Madunice). Obnova sochy bola schválená obecným zastupiteľstvom obce Madunice a financovaná z rozpočtu obce. Práce uskutočnila firma ASTARTA s reštaurátorom Mariánom Prívozníkom zo Šúroviec. Práce sa stihli práve do nedele, ktorá sa v celej Cirkvi slávi ako misijná.
 
V túto nedeľu veriaci po svätej omši v sprievode a za modlitby litánií k svätej Terézii prišli k jej obnovenej soche v miestnom parku. Po speve mládežníckeho zboru sa prihovorila starostka Alena Jelušová. Zhromaždeným priblížila okolnosti postavenia sochy, okolnosti života donátorky Anny Heskovej a jej rodiny, priebeh reštaurovania a význam tejto pamätihodnosti. Následne prebehol samotný obrad požehnania sochy miestnym správcom farnosti vdp. Ľubošom Matúšom. Túto veľkú „malú“ svätú, jej život a spiritualitu priblížil zostavovateľ brožúrky „Expertka na umenie milovať“ Juraj Švec, ktorý má korene v Maduniciach.
 
Veriaci obyvatelia Maduníc veria, že i vďaka takýmto slávnostiam sa bude šíriť povedomie o dôležitosti práce misionárov, potrebe podporovať ich svojimi modlitbami a vyprosovať si orodovanie jednej z najobľúbenejších svätíc - sv. Terezky Ježiškovej.
 
TO ABU informoval Ľuboš Matúš
 
facebook sharing button Zdieľaj
Socha sv. Terézie z Lisieux v Maduniciach sa dočkala obnovy

Následne prebehol samotný obrad požehnania sochy miestnym správcom farnosti vdp. Ľubošom Matúšom. (Foto: Archív Rímskokatolíckej farnosti Madunice)

NOVINKY