Slávnostnou procesiou vyvrcholila tohtoročná Trnavská novéna

TRNAVA 20. novembra 2023 - Slávnostnou svätou omšou v nedeľu 19. novembra predpoludním v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave a následnou procesiou veriacich s milostivým obrazom Panny Márie Trnavskej ulicami mesta vyvrcholil osemdesiaty deväťdňový sviatok s názvom Trnavská novéna, ktorý sa každoročne tradične koná od 13. novembra do 21. novembra. Procesiu s milostivým obrazom Trnavskej Madony tento rok viedol trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Na začiatku procesie požehnal budovu Trnavského rímskokatolíckeho farského úradu po jej práve ukončenej obnove.

Kazateľom nedeľnej slávnostnej svätej omše bol P. Jozef Šuppa SJ, moderátor exercičného domu Spoločnosti Ježišovej v Prešove. Homíliu na tému Láska ako účinný spôsob misií a evanjelizácie sveta začal príslovím: Keď už nevieš, kam vedie cesta, vráť sa, choď k prameňu. „Keď hľadáme účinný spôsob evanjelizácie súčasného sveta, je múdre a potrebné vrátiť sa k prameňu, k životu prvej Cirkvi. V Skutkoch apoštolov zistíme, že evanjelizácia sa deje nielen ústnym ohlasovaním Kristovho evanjelia, ale najmä jeho uskutočňovaním, teda životom vzájomnej lásky,“ vysvetlil páter Šuppa. Zároveň pripomenul slová pápeža Františka, že na to, aby sme svedčili o Ježišovi, nemusíme čakať, kým budeme dokonalí. Každý deň môžeme svedčiť o kráse Ježišovej lásky, ktorú sme spoznali a v ktorú sme uverili. Niet väčšieho šťastia ako byť Bohom milovaní, lebo Božia láska je podstatou života, dodal kazateľ.
 
Procesia za hojnej účasti duchovenstva, obyvateľov i predstaviteľov mesta viedla na hlavné námestie k Súsošiu Najsvätejšej Trojice, ktoré si pripomína 30 rokov od svojho opätovného postavenia po novembri 1989.
 
Novéna je celoslovenský cirkevný sviatok na počesť Trnavskej Panny Márie. Od roku 1710 sa koná vždy v rovnakom termíne okolo sviatku Obetovania Panny Márie, ktorý Katolícka cirkev slávi 21. novembra. V súčasnej deväťdňovej podobe sa koná od roku 1944, kedy bola Trnavská novéna obnovená. Tento rok slávili Trnavčania a veriaci z rôznych kútov Slovenska takto novénu k Trnavskej Madone už po osemdesiaty raz. Panna Mária v roku 1637 zachránila mesto od tureckého vpádu, keď sa na obraze objavili jej krvavé slzy. Rovnako na jej príhovor sa v roku 1710 skončila epidémia moru v meste.
 
Obraz dal namaľovať neskorší ostrihomský arcibiskup František Forgáč po svojom návrate zo štúdií z Ríma do Trnavy v roku 1585. Je kópiou ikony z kláštora sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme, ktorú podľa tradície namaľoval evanjelista sv. Lukáš. Počas novény je umiestnený na hlavnom oltári baziliky, počas roka v samostatnej barokovej kaplnke gotickej katedrály.
 
Pre TO ABU Dušan Kolenčík/doplnené z Katolícke noviny/TASR
 
facebook sharing button Zdieľaj
Slávnostnou procesiou vyvrcholila tohtoročná Trnavská novéna

Procesiu s milostivým obrazom Trnavskej Madony tento rok viedol trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. (Foto: Človek a Viera/Branislav Zumrík)

NOVINKY