Šaliansky kostol ožil benefičným koncertom, z výnosu podporia opravu organa

ŠAĽA 28. decembra 2023 - Šaliansky Kostol sv. Margity Antiochijskej ožil vianočným benefičným koncertom. V Druhý sviatok vianočný 26. decembra 2023 vystúpili bývalí a súčasní žiaci a pedagógovia Základnej umeleckej školy v Šali a ďalší sólisti. Výťažok z koncertu 1 196,10 eur bude venovaný projektu generálnej opravy takmer storočného organa v kostole.

„Vitajte na tomto mieste. Chcel by som poďakovať, že ste prišli. V prvom rade ďakujem mestu Šaľa a Základnej umeleckej škole. Ďakujem, že ste podporili myšlienku obnovy organa, aby mal dosah na celé mesto a pre našu kultúru. Povznesme srdcia tomu, ktorý nám dáva všetko,“ prihovoril sa farár dekan v Šali Maroš Lovič. „Veríme, že hudba ako univerzálny jazyk, osloví aj dnes vaše srdcia a pomôže ku chvíľke zastavenia sa a prinesie chvíle vnútorného pokoja a radosti všetkým vám. Sme veľmi radi, že ste prijali naše pozvanie,“ dodala moderátorka a speváčka Slávka Tóthová, ktorá koncert pripravila.
 
Koncert otvoril skladbou J. S. Bacha Prelúdium a fuga G-Dur organista Július Bujdák. Prvú časť koncertu venovali vianočným koledám. Pridali sa k nim svetoznáme vianočné piesne. Spevákov podporili svojim vystúpením aj violončelista Slavomír Repaský a gitarista Lukáš Mišík. K dospelým sa pridali aj mladí speváci z detského zboru zo Základnej umeleckej školy v Šali pod umeleckým vedením Evy Izsákovej-Bogárovej. Medzi spevákmi bola aj tohtoročná víťazka súťaže Československo má talent Anička Slížová. Záver patril spoločnej vianočnej piesni Tichú noc.
 
Vianočný benefičný koncert sa konal v rámci projektu farnosti s názvom Otvorené dvere. Nadväzuje na sériu ,komorných‘ podujatí, ktorých cieľom je poukázať na zlý technicky stav organa v kostole. Je v hrateľnom stave, ale v obmedzenej miere. Farnosť preto hľadá finančné prostriedky na jeho generálnu opravu. Opraviť ho chce do roku 2029, kedy oslávi 100 rokov. Výnos zo vstupného bude použitý na opravu organa. Podporiť organ sa dá osobne či online v kostole, kde sa konajú zbierky. Celkovo je nutné získať približne 80 - 100 tisíc eur, farnosť má na účte vyše 43 tisíc eur.
 
Tí, ktorí chcú toto dielo podporiť, nájdu bližšie informácie na stránke farnosti Šaľa.
 
TO ABU informovala Rímskokatolícka farnosť Šaľa
 
facebook sharing button Zdieľaj
Šaliansky kostol ožil benefičným koncertom, z výnosu podporia opravu organa

Šaliansky Kostol sv. Margity Antiochijskej ožil vianočným benefičným koncertom. V Druhý sviatok vianočný 26. decembra 2023 vystúpili bývalí a súčasní žiaci a pedagógovia Základnej umeleckej školy v Šali a ďalší sólisti. (Foto: Jana Potúčková)

NOVINKY