S vianočným pozdravom k nám prichádza aj trnavský arcibiskup

TRNAVA 24. decembra 2023 - Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch prichádza v dnešný posvätný Štedrý deň do našich príbytkov s vianočným pozdravom, ktorý vám prinášame v plnom znení:

Milí bratia a sestry,
 
prišiel čas, na ktorý sme sa všetci spoločne tešili a počas adventného obdobia pripravovali. Mnohí z vás veriacich pristúpili k sviatosti pokánia a kňazi vás povzbudzovali, aby ste v predvianočných prípravách okrem pozemských dobier nezabudli na tie duchovné. Rovnakú osobnú prípravu prežívali i samotní Boží služobníci. Z Betlehema akoby pramenila zvláštna sila a prenikala do ľudských sŕdc dokonca aj teraz, keď vo Svätej zemi stoja proti sebe znepriatelené armády vedľa seba žijúcich národov. Sám Boh v osobe Ježiša Krista prišiel viac ako pred 2000 rokmi na tento svet. Prišiel v tichu, v maštali, v podobe malého dieťaťa. Prišiel ako dar pre každého, ponúka nám svoju lásku a záleží len na nás, či ho prijmeme.
 
Do tejto atmosféry zaznieva Božie slovo trochu prekvapujúco. Sv. Ján evanjelista píše: „Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha a to Slovo bol Boh“ (Jn 1,1). Je to jeden z najhlbších textov celej Biblie. Keby sme v ňom vynechali len to jediné slovíčko - SLOVO, rozpadla by sa celá konštrukcia zmyslu Božieho stvorenia a spásy sveta. „A Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami“ (Jn 1,14). Táto udalosť predstavuje v kresťanskom svete, ale aj medzi neveriacimi stále veľkú radosť.
 
Radostná správa o príchode Spasiteľa sveta - dlho očakávaného Mesiáša - patrí totiž všetkým ľuďom, každému jednému človeku. Osobitným spôsobom však všetkým chudobným a trpiacim. Všetkým, ktorí pociťujú nedostatok a sú odkázaní na pomoc druhých, ktorí sú zoslabnutí chorobou a starobou, ktorí sú často v spoločnosti považovaní za prebytočných. Patrí aj ešte nenarodeným ľudským bytostiam v lonách svo­jich matiek, opusteným deťom a mládeži, ktorí sú azda najviac ohrození rozličnými deštrukčnými vplyvmi spoločnosti poznačenej nedostatkom pravej lásky, pravdy a spravodlivosti. Tým, že sa Pán Ježiš narodil v chudobnej betlehemskej maštali, mimo svojej domoviny, stotožňuje sa so všetkými, ktorí vo svojom živote pociťujú núdzu, sú pútnikmi na nebezpečných cestách plných nástrah a katastrof sveta, uprostred ktoré­ho žijeme.
 
Milí bratia a sestry, Boh nás dnes pozýva k živému vzťahu. On sám je vyzývateľom a riskuje našu neochotu odpovedať mu. Každoročne už počas dvoch tisícročí sa pokúša znova a znova nadviazať s nami dialóg a chce, aby sme pochopili, že dovtedy budeme mať srdcia bez poko­ja, pokým nespočinú v jeho betlehemskej láske.
 
Bratia a sestry, prajem každému jednému z vás milostiplné a požehnané vianočné sviatky a celý nový rok 2024. Pri vianočnom stromčeku a betlehemských jasličkách vás všetkých otcovsky žehná
 
+ Ján Orosch, trnavský arcibiskup
 
facebook sharing button Zdieľaj
S vianočným pozdravom k nám prichádza aj trnavský arcibiskup

Ilustračná snímka. (Foto: Ľubomír Urbančok)

NOVINKY