Páter Šebastián Labo SJ sa vrátil do domu Otca (aktualizované)

TRNAVA/IVANKA PRI DUNAJI 22. mája 2014 - Dnes 22. mája v popoludňajších hodinách si Pán povolal k sebe do večnosti kňaza Spoločnosti Ježišovej, pátra Šebastiána Laba. Dlhé roky žil a pôsobil aj na území Trnavskej arcidiecézy.

Jezuita P. Šebastián Labo SJ pochádzal z obce Valaská Belá (okr. Prievidza), kde sa narodil 19. júna 1931. V roku 1951 zmaturoval na Slovenskom gymnáziu v Kláštore pod Znievom. Na Slovenskej univerzite v Bratislave študoval archívnictvo a historické vedy. V rokoch 19561963 pracoval v Bratislave, a to v Štát­nom slovenskom ústrednom archíve.
 
Keď v ňom dozrela túžba stať sa kňazom, kvôli jej splneniu mu­sel emigrovať. V Ríme na Pápežskej Lateránskej univerzite študoval filozofiu a teológiu a dňa 1. marca 1969 bol biskupom Pavlom Hnilicom SJ vysvätený za kňaza. Potom vstúpil k jezuitom a stal sa blízkym spolupracovníkom biskupa P. Hnilicu v jeho diele Pro fratribus, ktorého zameraním bolo pomáhať prenasledovaným kresťanom v komunistických krajinách.
 
V roku 1971 v nemeckom Koblenzi začal vydávať časopis Pro fratribus – Stimme der schweigenden Kirche. Na literárnom poli sa stal známym svojou knihou Zabijem pastiera, ktorá vyšla najprv po ne­mecky (Das Attentat auf den Papst) v roku 1982 a po tom neskôr aj v ďalších siedmich jazykoch. Popri vyše tridsaťročnej redaktorskej práci a rozsiahlej kazateľskej činnosti v Nemecku, Rakúsku, Talian­sku, Švajčiarsku a Luxembursku, kde sa prihovoril bezmála milió­nu veriacich, je autorom dvadsiatich kníh, najmä o apoštolských cestách pápežov: dnes už svätého Jána Pavla II. a žijúceho emeritného pápeža Benedikta XVI. Dňa 11. decembra 2007 udelila Trnavská univerzita Šebastiánovi Labovi titul Doctor Honoris Causa. Je čestným občanom rodnej obce a laureátom štátneho vyzna­menania Pribinov kríž, ktoré mu udelil prezident Ivan Gašparovič.
 
Páter Šebastián Labo SJ zomrel vo štvrtok 22. mája vo veku nedožitých 83 rokov uprostred rehoľnej komunity seniorátu Spoločnosti Ježišovej v Ivanke pri Dunaji.
Rozlúčka so zosnulým bude v utorok 27. mája 2014. Zádušnej svätej omši za zosnulého bude predsedať arcibiskup Ján Orosch o 10.00 hodine v jezuitskom Kostole Najsvätejšej Trojice v TrnaveTelesné pozostatky budú následne prevezené do Valaskej Belej, kde budú po sv. omši o 16.00 hodine uložené na miestnom cintoríne. Pohrebným obradom v rodisku bude predsedať nitriansky biskup Viliam Judák.
 
 
facebook sharing button Zdieľaj
Páter Šebastián Labo SJ sa vrátil do domu Otca (aktualizované)

Na ilustračnej fotografii P. Šebastián Labo SJ (zdroj foto: www.jezuiti.sk)

NOVINKY