Na Katarínku putovali všetky vekové generácie

DECHTICE 13. apríla 2015 - Týždeň po Veľkej noci sa na Bielu nedeľu, 12. apríla, už tradične konala Bielonedeľná púť na Katarínku. Na samotnom putovaní, ktoré viedlo zo železničnej stanici Buková, smerom na Cerovú a na Katarínku, sa zúčastnilo okolo 160 ľudí. Svätej omše a ďalšieho programu sa zúčastnilo odhadom okolo 400 návštevníkov. Od vzniku projektu na záchranu kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej v roku 1994, išlo už o šestnástu púť, ktorými si pripomíname historické púte z čias 18. storočia.

Od začiatku pútnikom prialo príjemné počasie. Prekvapením bol nemalý počet putujúcich matiek s deťmi na chrbte. Púť bola sprevádzaná jednotlivými zastaveniami so zamyslením, ktoré pripomínali význam celej Bielonedeľnej púte. Tohtoročné putovanie sa navyše nieslo v odkaze na Rok zasväteného života. Svätú omšu celebrovali katarínkovskí kňazi Ľudovít Kubán a Branislav Popelka. Po svätej omši sa naskytla príležitosť ukázať návštevníkom výsledky prác a plány dobrovoľníkov, ktorí tu pomáhajú cez leto. V priestoroch ruín kláštora bolo popoludní vidieť všetky vekové generácie návštevníkov; deti, mladých aj starších.
 
Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. V poslednom roku oslávil projekt 20 rokov, počas ktorých sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky, či zveľaďovaniu blízkeho okolia. Za 20 rokov existencie projektu Katarínky sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1.457 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky maltovania a murovania, či vlastnoručne tesaný rumpál. Bielonedeľná púť sa organizuje v spolupráci s organizáciou Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM). V nasledujúcej sezóne budú prebiehať dokončovacie práce na budovanom schodisku a posledné úpravy vo vnútri veže. Okrem toho za účasti archeológov a odborníkov objavujú históriu tohto zaujímavého miesta uprostred prírody.
 
informovalo Občianske združenie Katarínka
 
facebook sharing button Zdieľaj
Na Katarínku putovali všetky vekové generácie

Svätú omšu na Bielonedeľnej púti celebrovali katarínkovskí kňazi Ľudovít Kubán a Branislav Popelka. (foto: Michal Novomeský)

NOVINKY