Malý kostolík v Patinciach môže byť objavom roka

KOMÁRNO 26. októbra 2023 - Počas obnovy filiálneho románskeho kostolíka v Patinciach v Komárňanskom dekanáte priniesli výsledky archeologického, architektonicko-historického i reštaurátorského výskumu nové poznatky. Patrí medzi ne posun vzniku stavby z 13. na 12. storočie.

Počas obnovy kostola v Patinciach sa zistilo, že stavba nepochádza z 13. storočia, ako bolo doteraz známe širokej verejnosti, ale obdobie jej vzniku posunuli do 12. storočia. Reštaurovanie kostola prinieslo i ďalšie zaujímavosti. Napríklad, že na jeho stavbu bolo použité výnimočne kvalitné kamenné murivo, na objekte sa našli viaceré zachované románske prvky, vrátane okien či stôp po odstránenej románskej empore v lodi, ako aj prvky románskych náhrobných kameňov so zvyškami figurálnej výzdoby v základoch objektu. Odkryté bolo aj pastofórium na severnej strane apsidy. Patince sa tak zaradili do malej skupiny románskych stavieb, ktoré sa zachovali na juhu Slovenska.
 
Výskum v rámci komplexnej obnovy sa realizuje z iniciatívy Rímskokatolíckej cirkvi, farnosti Iža s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a podieľajú sa na ňom reštaurátor Mgr. art. Juraj Puškár a výskumníci Mgr. Elena Sabadošová a Mgr. Marian Havlík. Archeologický výskum zabezpečovala spoločnosť Midland Adventure s.r.o. pod vedením Mgr. Tomáša Molotu a Mgr. Pavla Paterku z KPÚ Nitra. Práce mali byť pôvodne ukončené do konca roka 2024, tento termín však zrejme bude vzhľadom na významné nálezy posunutý.
 
Krajský pamiatkový úrad Nitra v spolupráci s Rímskokatolíckou cirkvou, farnosťou Komárno a Obcou Patince organizovali 2. septembra 2023 pre verejnosť deň otvorených dverí, v rámci ktorého viacerí odborníci predstavili výsledky výskumu a prípravy obnovy kostola. Akcia sa uskutočnila ako súčasť Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2023.
 
TO ABU informoval Róbert Kiss
 
facebook sharing button Zdieľaj
Malý kostolík v Patinciach môže byť objavom roka

Počas obnovy kostola v Patinciach sa zistilo, že stavba nepochádza z 13. storočia, ako bolo doteraz známe širokej verejnosti, ale obdobie jej vzniku posunuli do 12. storočia. (Foto: Őrs Orosz)

NOVINKY