Katarínka sa opäť zapojila do Noci kostolov

DECHTICE 3. júna 2015 - "Nijaká tma nie je dosť tmavá. Noc Ti svieti ako deň, tma Ti je sťa svetlo." (Ž 139,12) Pod týmto heslom sa niesla tohtoročná celoslovenská akcia Noc kostolov 2015, do ktorej sa opätovne zapojili aj dobrovoľníci z projektu Katarínka. V piatok 29. mája sa vo večerných hodinách otvorili turistom a priaznivcom pomyselné brány na kostole a kláštore sv. Kataríny Alexandrijskej, známej ako Katarínka.

Na podujatí sa zúčastnilo do 200 návštevníkov, najmä z Trnavského, Bratislavského a Nitrianského kraja. Program sa začal komorným koncertom gitarového dua Jókaiová – Hnat. Následne sa pokračovalo večernou modlitbou, tzv. chválami, ktoré sú pre dobrovoľníkov súčasťou jedného zo štyroch pilierov Katarínky – duchovna. V ten večer ju priblížili aj návštevníkom Noci kostolov.
 
Keď sa Katarínka následne ponárala do šera a tmy, začalo sa turistické sprevádzanie s historickým výkladom o kultúrnej pamiatke. Sprevádzanie a drobné občerstvenie v podobe masteného chleba a teplého čaju pripravili pre návštevníkov prítomní dobrovoľníci. Podujatie bolo ukončené netradičným osvetlením múrov kostola a kláštora, pri ktorom si mohli návštevníci oddýchnuť a vychutnať atmosféru ruín, ktoré už 20 rokov žijú príbehmi mladých dobrovoľníkov z celého Slovenska.
 
Záchranu kostola a kláštora sv. Kataríny organizuje občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM).Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. V poslednom roku oslávil projekt 20 rokov, počas ktorých sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky, či zveľaďovaniu blízkeho okolia. Za 20 rokov existencie projektu Katarínky sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1.457 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky murovania a škárovania, či vlastnoručne tesaný rumpál. V nasledujúcej sezóne budú prebiehať dokončovacie práce na budovanom schodisku a posledné úpravy vo vnútri veže. Okrem toho za účasti archeológov a odborníkov objavujú históriu tohto zaujímavého miesta uprostred prírody.
 
TO ABU informoval Ľuboslav Blišák
 
facebook sharing button Zdieľaj
Katarínka sa opäť zapojila do Noci kostolov

Keď sa Katarínka ponárala do šera a tmy, začalo sa turistické sprevádzanie s historickým výkladom o kultúrnej pamiatke. (foto: Ľuboslav Blišák)

NOVINKY