Katarínka počas Noci kostolov otvorila svoje brány pre ostatných

DECHTICE 12. júna 2016 - "Jeho brány sa cez deň nezavrú a noc tam nebude." (Zjv 21,25) Takto znelo tohtoročné motto podujatia Noc kostolov, do ktorého sa ako aj po minulé roky zapojili mladí dobrovoľníci z OZ Katarínka.

Cieľom projektu v piatok 10. júna bolo otvoriť brány pre všetkých a ponúknuť hodnoty kresťanstva nenúteným spôsobom, v príjemnej atmosfére. Do tohto projektu sa na Slovensku zapojilo okolo 50 kostolov z rôznych diecéz.
 
Oficiálny program podujatia Noc kostolov na Katarínke sa začal svätou omšou v ruinách kostola sv. Kataríny Alexandrijskej. Vďaka priamemu prenosu TV LUX si svätú omšu  v piatok 10. júna vo večerných hodinách mohli pozrieť aj priaznivci pri televíznych obrazovkách. Celebroval ju trnavský arcibiskup Ján Orosch s ostatnými kňazmi. K Noci kostolov na Katarínke sa arcibiskup Orosch vyjadril týmito slovami: „Bol som už na Katarínke 3-4 krát, avšak zatiaľ ako turista. Toto je prvýkrát, keď tu slúžim svätú omšu. Preto som veľmi rád prijal pozvanie týchto mladých ľudí z Katarínky na Noc kostolov. Ďakujem, že som tu mohol byť.“
 
Po svätej omši nasledoval koncert, respektíve opera v podaní jednej z dobrovoľníčok, Zuzany Barochovej. Neskôr si návštevníci mohli vychutnať nočné sprevádzanie Katarínkou, nazrieť do ukážok murovania a škárovania alebo stráviť čas v tichej modlitbe v ruinách kostola, pri sviečkach a pod San Damiánskym krížom. Pre všetkých zúčastnených bolo pripravené občerstvenie v podobe čaju a chleba s masťou a cibuľou.
 
Podľa slov predsedu OZ Katarínka – Petra Hercega bola tohtoročná Noc kostolov výnimočná. Prvýkrát sa počas nej slúžila svätá omša a Katarínku prišiel svojou účasťou podporiť aj trnavský arcibiskup Orosch. Počasie vyšlo výborne, bol krásny podvečer, aj nočná obloha, ktorá tvorila klenbu kostola. Prišlo odhadom asi 400 návštevníkov. Bol to veľmi príjemný večer pre všetkých. Túto sezónu na Katarínke majú dobrovoľníci pripravené ešte dve akcie. 5. júla na sviatok sv. Cyrila a Metoda bude Deň otvorených dverí a o necelý mesiac, 12. augusta 2016 sa bude konať posledná akcia v tomto roku na Katarínke a to Noc hradov a zrúcanín.
 
Záchranu kostola a kláštora sv. Kataríny organizuje občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM). Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Počas 22 rokov existencie projektu sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1531 dobrovoľníkov, ktorí sa venovali záchrane historickej pamiatky a zveľaďovaniu blízkeho okolia. Na konzervovanie ruín sa využívajú dobové techniky murovania, škárovania, kresania dubových trámov, či vlastnoručne tesaný rumpál. V nasledujúcej sezóne bude prebiehať oprava hlavíc pilierov, konzervácia múrov v presbytériu, archeologický výskum, dokončovacie práce vo veži a osadenie točitého schodiska za účelom zriadenia vyhliadky.
 
TO ABU informovalo OZ Katarínka
 
facebook sharing button Zdieľaj
Katarínka počas Noci kostolov otvorila svoje brány pre ostatných

Oficiálny program podujatia Noc kostolov na Katarínke sa začal svätou omšou v ruinách kostola sv. Kataríny Alexandrijskej. Vďaka priamemu prenosu TV LUX si svätú omšu mohli pozrieť aj priaznivci pri televíznych obrazovkách. Celebroval ju trnavský arcibiskup Ján Orosch s ostatnými kňazmi. (foto: Michaela Stareková)

NOVINKY