Hlohovskí františkáni oslávili svojho zakladateľa sv. Františka z Assisi

HLOHOVEC 4. októbra 2023 - V predvečer sviatku svätého Františka 3. októbra sa vo františkánskom Kostole Všetkých svätých konala slávnostná svätá omša. Jej hlavným celebrantom a slávnostným kazateľom bol dominikán Rafael Marek Tresa OP, ktorý pôsobí vo Zvolene. Koncelebroval gvardián Augustín Peter Hlavina OFM, Jeremiáš Daniel Kvaka OFM a hlohovský dekan Jozef Schwarz.

Slávnostný kazateľ v homílii pripomenul, čo nám môže povedať osoba svätého Františka aj v tomto storočí. Zdôraznil, že svätý František, namiesto toho, aby ešte viac rozdeľoval, koná dobro, ktoré spája a priťahuje. Teda so zlom sa nebojuje, zlo sa naozaj odstraňuje ešte väčším a intenzívnejším dobrom, uviedol. Nemáme stavať len na liturgii, kánonickom práve či úkonoch, ale hlavne na tom, aby sme sa navzájom milovali. Nech nie sme Cirkev bojujúca, ale milujúca. A práve svätý František je nám príkladom, že vždy máme začať od seba, vytláčať zlo tým, že začneme prinášať dobro, dodal.
 
Po svätej omši nasledoval obrad Tranzitus, čiže prechod duše svätého Františka do večnosti. Bratia františkáni predniesli spevy a úryvky zo životopisu svätého Františka, v ktorom boli opísané jeho posledné chvíle. Potom zaznela päťkrát modlitba Otčenáš a požehnanie relikviou svätého Františka, ktorú bolo možné si po obrade uctiť. Slávenie bolo zavŕšené spoločným agapé, ktoré pripravili členovia tretieho františkánskeho rádu - terciári a pri liturgii vypomáhali aj terciári z Topoľčian, ktorí prichádzajú do Hlohovca na každú slávnosť.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Hlohovskí františkáni oslávili svojho zakladateľa sv. Františka z Assisi

Po svätej omši nasledoval obrad Tranzitus, čiže prechod duše svätého Františka do večnosti. Bratia františkáni predniesli spevy a úryvky zo životopisu svätého Františka, v ktorom boli opísané jeho posledné chvíle. (Foto: Lucia Froncová)

NOVINKY