Emeritný trnavský arcibiskup oslávil životné jubileum aj vo farnosti Sereď

SEREĎ 10. novembra 2023 - Emeritný trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol oslávil 9. októbra svoje životné jubileum - 90. narodeniny. Pri tejto príležitosti zavítal aj do svojej bývalej farnosti Sereď, kde slávil vo farskom Kostole sv. Jána Krstiteľa v nedeľu 5. novembra ďakovnú svätú omšu.

Hlavným kazateľom slávnosti bol súčasný seredský farár a dekan vsdp. kanonik Ján Hallon. V homílií spomenul významné životné medzníky oslávenca a jeho pôsobenie vo farnosti. Okrem iného priblížil prítomným, prečo sa emeritný trnavský arcibiskup Ján Sokol tak rád vracia na miesto, kde prežil skoro 20 rokov, ako kaplán, farár a neskorší dekan, až do svojho odchodu na Trnavský arcibiskupský úrad. „Jeho pôsobenie“ - ako zdôraznil miestny pán dekan Hallon - „prerástlo hranice farnosti tým, že podporoval stretnutia cirkevných hnutí a spoločenstiev počas komunistického režimu a tiež ukrývanie a distribúciu náboženskej literatúry zo zahraničia. Dnes je táto literatúra súčasťou pamätnej izby v priestoroch farskej pivnice“.
 
Spomienky seredských veriacich na osobu emeritného trnavského arcibiskupa Jána Sokola sú stále živé, čo potvrdila aj ich bohatá účasť na liturgickom slávení. Na záver bohoslužby sa prítomným veriacim prihovoril i samotný jubilant svojim typickým srdečným a žoviálnym prejavom. V ňom povzbudil veriacich, aby aj v tejto neľahkej dobe, „zostali verní Cirkvi, nedali sa zlomiť, aj keď to bude vyžadovať veľké obety“.
 
TO ABU informovala Rímskokatolícka farnosť Sereď
 
facebook sharing button Zdieľaj
Emeritný trnavský arcibiskup oslávil životné jubileum aj vo farnosti Sereď

Emeritný trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol oslávil svoje životné jubileum - 90. narodeniny aj vo svojej bývalej farnosti Sereď, kde ako kňaz v rôznych úradoch pôsobil dlhých takmer 20 rokov. (Foto: Michal Kavoň)

NOVINKY