DOD na Katarínke prilákal doteraz najviac návštevníkov

DECHTICE 6. júla 2016 – V utorok 5. júla sa v malebnej zrúcanine kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej uskutočnilo tradičné podujatie Dňa otvorených dverí. Od vzniku projektu v roku 1994 sa pomyselné dvere otvorili už po šestnásty raz. Tentokrát prilákalo podujatie zatiaľ najväčší počet, viac ako 1300 návštevníkov z rôznych krajov Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Okolie kultúrnej pamiatky sa začalo zapĺňať už zrána. Nechýbali všetky vekové kategórie, no najväčšiu skupinu tvorili rodiny s deťmi a mladí ľudia. Oficiálne sa podujatie začalo predpoludním slávnostnou svätou omšou, ktorú celebrovali br. František Xaverský OFM, provinciálny minister Rehole menších bratov - Františkánov a nový dechtický farár Miroslav Kováč. Zakladateľ projektu Peter Herceg následne predstavil program a stručne ozrejmil plány pre nasledujúcu pracovnú sezónu.
 
V celodennom programe sa ďalej pokračovalo podávaním občerstvenia v podobe varenej klobásy a cesnačky, na ktoré mohli návštevníci prispieť dobrovoľnou sumou. Turisti, ktorí boli na Katarínke prvýkrát, sa zaujímali najmä o sprevádzanie po ruinách kostola a kláštora, s historickým výkladom. Po ročnej prestávke pripravili dobrovoľníci divadelné predstavenie, ktoré v stručnom slede popisuje dejiny a udalosti o tomto pútnickom mieste. Pre rodiny s deťmi bol pripravený široký výber tvorivých dielní a cechov, či hudobné vystúpenie mladých z obce Šenkvice s názvom 3R - Radosť rozdávaním rastie.
 
Hlavný organizátor Jakub Pavčo: „Podujatie hodnotíme veľmi dobre, program prebehol bez komplikácií. Milo nás prekvapila nečakane veľká účasť, čo pripisujeme ideálnemu počasiu. O mesiac sa spolu s ďalšími dobrovoľníkmi plánujeme zapojiť ešte do projektu Noc hradov a zrúcanín, ktoré by na Katarínke malo byť 12. augusta, o čom budeme ešte informovať na našom webe a Facebooku“.
 
Dobrovoľníci z Katarínky zároveň pozývajú širokú aj odbornú verejnosť na návštevu celoročnej expozície o projekte Katarínka, o jej minulosti a realizovaných výskumoch. Tá je súčasťou novej historickej expozície v obnovených priestoroch kaštieľa v Chtelnici. Práve v Chtelnickom kaštieli bol listinou grófa Kryštofa Erdődyho v roku 1618 založený kostol a kláštor sv. Kataríny.
 
Záchranu kostola a kláštora sv. Kataríny organizuje občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM). Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Počas 22 rokov existencie projektu sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1531 dobrovoľníkov. Na konzervovanie ruín sa využívajú dobové techniky murovania, škárovania, kresania dubových trámov, či vlastnoručne tesaný rumpál. V nasledujúcej sezóne bude prebiehať oprava hlavíc pilierov, konzervácia múrov v presbytériu, archeologický výskum, dokončovacie práce vo veži a osadenie točitého schodiska za účelom zriadenia vyhliadky.
 
TO ABU informovalo o.z. Katarínka
 
facebook sharing button Zdieľaj
DOD na Katarínke prilákal doteraz najviac návštevníkov

Deň otvorených dverí na Katarínke sa oficiálne začal 5. júla predpoludním slávnostnou svätou omšou, ktorú celebrovali br. František Xaverský OFM, provinciálny minister Rehole menších bratov - Františkánov a nový dechtický farár Miroslav Kováč. (foto: Peter Herceg)

NOVINKY