Bohoslovcom v Nitre udeľovali kandidatúry a požehnali reverendy

NITRA 26. októbra 2023 - Generálny vikár Banskobystrickej diecézy Mons. Branislav Koppal spolu s rektorom Kňazského seminára sv. Gorazda v Nitre Mons. Mariánom Dragúňom a predstavenými seminára celebroval v utorok 24. októbra v seminárskej Kaplnke sv. Gorazda svätú omšu, počas ktorej požehnal klerický odev - reverendy bohoslovcom tretieho ročníka. V Kňazskom seminári sv. Gorazda sa na kňazstvo pripravujú i bohoslovci Trnavskej arcidiecézy.

Generálny vikár Banskobystrickej diecézy Mons. Branislav Koppal zároveň udelil kandidatúru 7 bohoslovcom z tretieho ročníka, 3 zo štvrtého ročníka a 1 zo šiesteho ročníka. Na túto skutočnosť zameral aj myšlienky vo svojej homílii a bratov bohoslovcov povzbudil do ich duchovného života a formácie v seminári v záujme zodpovednej prípravy na kňazské povolanie.
 
Reverendu dostávajú bohoslovci už počas štúdia teológie, a to pri samostatnom obrade, nazývanom aj obliečka. Pri tzv. „obliečke“ bohoslovci znovu potvrdzujú svoj súhlas úplne sa darovať Kristovi a jeho Cirkvi. Cirkev oblieka bohoslovcom reverendu, čo z významu slova znamená úctyhodnosť. Deje sa to pred obradom tzv. kandidatúry, keď bohoslovci deklarujú úmysel stať sa kňazmi a sú zapísaní medzi kandidátov kňazstva. Následne majú reverendu nosiť na liturgické slávenia a službu v kaplnke alebo v kostole.
 
Zdroj: facebook/Biskupstvo Nitra
 
facebook sharing button Zdieľaj
Bohoslovcom v Nitre udeľovali kandidatúry a požehnali reverendy

Pri tzv. „obliečke“ bohoslovci znovu potvrdzujú svoj súhlas úplne sa darovať Kristovi a jeho Cirkvi. (Foto: facebook/Biskupstvo Nitra)

NOVINKY