Arcibiskup Orosch požehnal pri bazilike v Trnave obnovený Dom pútnika

TRNAVA 9. októbra 2023 - Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch požehnal obnovený Dom pútnika, ktorý sa nachádza pri Bazilike sv. Mikuláša v Trnave. „Modlite sa, aby táto stavba naozaj bola požehnaním pre Trnavu, a zvlášť požehnaním pre tých pútnikov, ktorí budú prichádzať, aby pozdravili Trnavskú Pannu Máriu,“ povedal počas ďakovnej svätej omše v bazilike za účasti generálneho vikára Mons. Petra Šimka, dekana Jozefa Galloviča a ďalších kňazov a veriacich.

Barokovo klasický objekt z roku 1785 je v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR evidovaný ako národná pamiatka s názvom Dom meštiacky na Námestí sv. Mikuláša č. 12 v Trnave. Je rozdelený na dve časti, ktoré pôvodne slúžili ako byt organistu a márnica. Priestory márnice sa neskôr používali ako depozitár pre potreby kostola sv. Mikuláša a ako hygienické zázemie pre pútnikov počas Trnavskej novény. Bytovú časť využívali občianske združenia charitatívneho zamerania. Teraz bude využívaný ako bytová jednotka pre potreby výpomocného duchovného v službách Baziliky sv. Mikuláša v Trnave. Jeho druhá časť bude v budúcnosti slúžiť aj ako miesto občerstvenia pre pútnikov.
 
Z hľadiska typologického druhu a historickej funkcie predstavuje Dom pútnika v Trnave hodnotu jedinečnosti. Podľa slov diakona Pia Jána Rajčányho, ktorý bol poverený koordinovať projekt obnovy Domu pútnika, je objekt nositeľom významnej urbanistickej hodnoty, ako aj viacerých pamiatkových, architektonických a umelecko-remeselných hodnôt. Tiež hodnota jeho dokumentu je výpoveďou o historických stavebných technológiách a hodnoty veku. Tým sa radí medzi významné pamiatky profánnej architektúry v Trnave.
 
„Predpokladaná oprava objektu bola v celkovej sume 53 000 eur. Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky na jej obnovu, ochranu a rozvoj kultúrneho dedičstva v oblasti pamiatkového fondu prispelo sumou 15 000 eur v rámci projektu: Dom meštiacky (bývalá márnica), Námestie sv. Mikuláša 12, Trnava - obnova strechy a súvisiacich konštrukcií. Ostatné náklady boli hradené z príspevkov veriacich farnosti sv. Mikuláša v Trnave,“ objasnil dekan Jozef Gallovič v súvislostiach financovania rekonštrukcie domu.
 
TO ABU informovala Júlia Kubicová
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskup Orosch požehnal pri bazilike v Trnave obnovený Dom pútnika

Ilustračná snímka. (Foto: Júlia Kubicová)

NOVINKY