Aj na Slovensku budeme prežívať Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov

BRATISLAVA 17. januára 2024 - V duchu motta „Milovať budeš Pána svojho Boha... a svojho blížneho ako seba samého“ budeme od 18. do 25. januára prežívať Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov 2024. Počas Týždňa sa bude uvažovať o biblickom texte z Evanjelia podľa Lukáša 10, 27. Ekumenické materiály pripravil ekumenický tím z Burkiny Faso s podporou miestneho spoločenstva Chemin Neuf.

Celoslovenskú ekumenickú bohoslužbu pri príležitosti Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov bude hostiť reformovaný kresťanský cirkevný zbor, ktorý sídli na Námestí SNP 463 v Bratislave. Uskutoční sa v nedeľu 21. januára 2024 o 10:00. V priamom prenose ju odvysiela RTVS na :Dvojke. Kazateľom bude Štefan Evin, predseda Rady Cirkvi bratskej, avizuje ECAV.
 
Zúčastnia sa na nej čelní predstavitelia kresťanských cirkví, ktoré sú združené v Ekumenickej rade cirkví na Slovensku. Pozvaní sú aj predstavitelia verejného života.
 
S viac ako storočnou tradíciou sa Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov stal pravidelnou oslavou ekumenizmu. Každoročne sa v období od 18. do 25. januára, teda medzi bývalým sviatkom Katedrály svätého Petra a sviatkom Obrátenia svätého Pavla, stretávajú kresťania rôznych denominácií na celom svete na ekumenických bohoslužbách, modlitbách, konferenciách, koncertoch a iných stretnutiach.
 
Na bohoslužbách v rámci Týždňa modlitieb je zvykom, že sa vymenia hosťujúci kazatelia - v kostole určitého vierovyznania prednesie kázeň duchovný iného vierovyznania. Niektoré podujatia sú TU.
 
K Týždňu modlitieb za jednotu kresťanov sa každoročne pripravujú materiály s biblickými textami, zamysleniami, modlitbami, návrhmi na liturgiu bohoslužieb a pod. Od roku 1966 tieto materiály spoločne pripravujú Komisia pre vieru a poriadok Svetovej rady cirkví a Pápežská rada (predtým Sekretariát) pre podporu jednoty kresťanov.
 
Slovenský preklad pripravila Ekumenická rada cirkví v SR v spolupráci s Konferenciou biskupov Slovenska. Materiály je možné nájsť na webstránke KBS (kliknite TU).
 
Tradičný termín konania Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov je na severnej pologuli od 18. do 25. januára. Tieto dni navrhol v roku 1908 Paul Wattson tak, aby modlitby prebiehali v dňoch medzi sviatkami sv. Petra (Katedra) a sv. Pavla (Obrátenie), čo im dodalo symbolický význam.
 
Na južnej pologuli sú v januári prázdniny, takže cirkvi organizujú Týždeň modlitieb v inom termíne, napríklad v období sviatkov Zoslania Ducha Svätého (ako to navrhlo Hnutie pre vieru a poriadok v roku 1926), ktoré tiež symbolizujú jednotu Cirkvi.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Aj na Slovensku budeme prežívať Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov

Ilustračná snímka. (Foto: Postoj/Adam Rábara)

NOVINKY