V Trnave sa uskutoční podujatie Nezabudnutí susedia

TRNAVA 27. augusta 2021 - Vo štvrtok 9. septembra, v deň obetí holokaustu a rasového násilia, sa v Trnave uskutoční spomienkové podujatie s názvom Nezabudnutí susedia. Na podujatí sa zúčastní i trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Podujatie sa vo všetkých zúčastnených mestách začne zvonením zvonov na kostoloch o 10:00 hod.

Tento rok uplynie 80 rokov od vydania Židovského kódexu, ktorý na Slovensku spustil arizačné zákony a priniesol vyčlenenie Židovských spoluobčanov zo spoločnosti, ich ponižovanie a neľudské správanie voči nim, arizáciu majetkov a nakoniec deportácie do táborov smrti. Stačila veľmi krátka doba na to, aby zmizli stovky, tisícky ľudí. Ale nielen to. Zmizli aj akékoľvek stopy toho, že v našom susedstve žili a pracovali židovskí právnici, lekári či majitelia obchodov, zmizli všetky stopy toho, že medzi nami žili židovské rodiny.
 
Židovská náboženská obec pripravila pri tejto príležitosti na 9. september, teda presne v deň vydania Židovského kódexu, pietnu akciu s názvom Nezabudnutí susedia. V tento deň si chcú každoročne pripomínať obete udalostí, ktoré sú temnou stránkou našich, nie až tak dávnych dejín. Ešte stále máme vzácnu príležitosť stretnúť ľudí, ktorých sa tieto udalosti bytostne týkali. Môžeme ešte stretnúť preživších príslušníkov Židovského národa, ale aj ľudí, ktorí riskovali životy svoje aj svojich najbližších, aby pomohli príslušníkom Židovského národa uniknúť pred odvlečením do koncentračného tábora a zachránili im tak život. Hrdinstvo týchto ľudí je oceňované štátom Izrael udeľovaním titulov Spravodliví medzi národmi.
 
Vzhľadom na vážnosť a tragické dôsledky udalostí spred 80-tich rokov a tiež s uvedomovaním si nebezpečenstva narastajúceho antisemitizmu a rasizmu na Slovensku organizátori spolu s inými slovenskými mestami oslovili Židovskú náboženskú obec a organizátorov akcie Nezabudnutí susedia. Požiadali ich o možnosť pripojiť sa k ucteniu si pamiatky obetí holokaustu a rasového násilia aj v Trnave. Organizátori akcie akceptovali túto žiadosť a tak sa Trnava, spolu s takmer siedmymi desiatkami slovenským miest, stane miestom, kde budú ľudia dobrej vôle 9. septembra spomínať na Nezabudnutých susedov. Táto udalosť bude mať vo všetkých mestách jednotný scenár.
 
 
TO ABU informovali Martina Gaggi Hudcovičová a Oto Gróf
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Trnave sa uskutoční podujatie Nezabudnutí susedia

Ilustračná snímka. (Foto: tkkbs.sk)

NOVINKY