V Trnave oslávili prvý Svetový deň starých rodičov a seniorov

TRNAVA 26. júla 2021 - Svätý otec František na začiatku tohto roka vyhlásil Svetový deň starých rodičov a seniorov, ktorý si budeme pripomínať každý rok v poslednú júlovú nedeľu. Premiéra tohto svetového dňa sa uskutočnila v nedeľu 25. júla aj v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave. Svätej omši pri tejto príležitosti predsedal trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch.

Zmyslom začiatku slávenia tohto svetového dňa práve tento rok je pandémia. Po tak dlhej izolácii a odlúčenosti nás všetkých, no najmä starších, od najbližších, sme si uvedomili, aké dôležité je objatie a blízkosť iných ľudí. A ako by sme ani najmenšiu vec nemali brať ako samozrejmosť.
 
Práve tento deň má utešiť našich starých rodičov a seniorov, pretože sa častokrát cítia menejcenní, nepotrební a vysilení. Pápež František vo svojom liste, ktorý odznel na svätej omši, povzbudzuje najmä starších, aby neklesali na duchu, ale zotrvávali v modlitbe. Prízvukuje, že modlitba je pľúcami cirkvi a sveta, bez ktorých sa nezaobíde. V každom veku sme dôležití a užitoční. Nie je veku na povolanie ohlasovať evanjelium a šíriť vieru. Práve prostredníctvom starých rodičov sa môžu mladí spájať s Bohom a udržiavať kontakt s ním. Ako hovorí Pán v evanjeliu podľa Matúša: „Ja som s tebou po všetky dni.“ To znamená, že nikto nie je nikdy sám, pretože je s ním Boh.
 
Po slávení svätej omše vystúpili hudobníci s harmonikami a riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity Michal Dzurech predniesol príhovor. Rozprával o práci v oblasti pomáhania seniorom a chudobným, osamelým ľuďom.
 
TO ABU informovala Soňa Krajčovičová
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Trnave oslávili prvý Svetový deň starých rodičov a seniorov

Po slávení svätej omše vystúpili hudobníci s harmonikam. (Foto: Soňa Krajčovičová)

NOVINKY