V Leopoldove si pripomenuli nespravodlivo väznených komunistickým režimom

LEOPOLDOV 25. augusta 2023 - V Leopoldove sa 24. augusta konala pietna spomienka na nespravodlivo väznených. Začala sa svätou liturgiou vo farskom Kostole sv. Ignáca, ktorú slúžil pomocný biskup Bratislavskej eparchie vladyka Milan Lach SJ spolu s kňazmi Ordinariátu OS a OZ SR, Bratislavskej eparchie a Rádu sv. Bazila Veľkého. Po jej skončení nasledovalo položenie venca k pamätnej tabuli väznených biskupov, kňazov a veriacich pred kostolom.

Oficiálna pietna spomienka pri pamätnej tabuli pred bránou ÚVTOS a ÚVV Leopoldov sa začala kladením vencov a štátnou hymnou SR.
 
Nasledovali prejavy niektorých prítomných a zazneli aj svedectvá detí politických väzňov. Po položení vencov delegáciami KPVS, PV-ZPKO a TTSK k pamätníku príslušníkov väzenskej stráže, ktorí zahynuli pri výkone služby sa prítomní presunuli na bývalý väzenský cintorín. K pamätníku položili vence zástupcovia TTSK a KPVS.
 
Pietnu spomienku sprevádzala Hudba Ministerstva vnútra SR a čestná stráž Zboru väzenskej a justičnej stráže.
 
Zakončenie programu bolo pri symbolickom hrobe neznámeho politického väzňa. Peter Sandtner v príhovore ozrejmil okolnosti exhumácie biskupa Pavla Petra Gojdiča pred 55 rokmi, k hrobu položili vence zástupcovia KPVS a TTSK a vladyka Milan Lach odslúžil panychídu za zosnulých politických väzňov. Po obede vladyka Milan a otcovia baziliáni navštívili väznicu, kde položili vence k pamätným tabuliam na celách, v ktorých zomreli blahoslavení P. P. Gojdič a M. D. Trčka.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Leopoldove si pripomenuli nespravodlivo väznených komunistickým režimom

NOVINKY