V katedrále si v sobotu pripomenieme 5 rokov od úmrtia biskupa Tótha

TRNAVA 14. mája 2020 - Pozývame vás na spomienkovú svätú omšu za zosnulého titulárneho ubabského a bývalého bratislavsko-trnavského pomocného biskupa Mons. Dominika Tótha do trnavskej Katedrály sv. Jána Krstiteľa, ktorú budeme spoločne sláviť v sobotu 16. mája pri príležitosti 5. výročia jeho odchodu do domu Nebeského Otca.

Svätou omšou v sobotu 16. mája 2020 o 7.30 hodine v katedrálnom Chráme sv. Jána Krstiteľa, ktorú budú celebrovať trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch a emeritný trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol spolu s kňazmi Trnavskej arcibiskupskej kúrie, si spomenieme na tohto významného mariánskeho biskupa, ktorý veriacich učil hlbokej láske k Božskému Srdcu Ježišovmu a Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.
 
Na svätú omšu slávenú z príležitosti 5. výročia narodenia pre nebo otca biskupa Dominika sú pozvaní tak diecézni kňazi i rehoľníci a rehoľné sestry pôsobiaci na území Trnavskej arcidiecézy ako i veriaci a všetci ľudia dobrej vôle.
 
Biskup Dominik Tóth sa narodil 3. augusta 1925 v Šuranoch - Kostolnom Seku. Po rokoch štúdií bol 12. júna 1949 v Bratislave vysvätený za kňaza. V roku 1949 sa stal kaplánom v Komárne. Od roku 1952 pôsobil ako ceremoniár Biskupského úradu v Trnave. V roku 1964 sa stal administrátorom v Plaveckom Petri. Od roku 1968 pôsobil ako administrátor v Leviciach a od roku 1970 v Dunajskej Lužnej. V roku 1973 mu bol komunistickým totalitným režimom odobratý štátny súhlas a až do roku 1977, keď sa stal kaplánom vo Vrábľoch, bol mimo pastorácie. V roku 1981 sa stal administrátorom v Dolnom Piali.
 
Dňa 13. mája 1989 bol menovaný za generálneho vikára Trnavskej arcidiecézy. Zhruba o rok, 17. marca 1990, bol pápežom sv. Jánom Pavlom II. vymenovaný za titulárneho biskupa ubabského. 16. apríla 1990 bol, spolu s Vladimírom Filom, emeritným rožňavským biskupom, v Trnave konsekrovaný za biskupa.
 
Po skoro 14 rokoch aktívnej biskupskej služby sa vzdal úradu z dôvodu veku a odo dňa 2. apríla 2004 bol bývalým bratislavsko-trnavským pomocným biskupom. Odvtedy žil na zaslúženom odpočinku najprv v priestoroch Trnavského arcibiskupského úradu, neskôr, po odchode z Trnavy, v kláštore rehole verbistov v Nitre.
 
Mons. Dominik Tóth sa vrátil do domu Otca po krátkodobom akútnom zhoršení zdravotného stavu v sobotu 16. mája 2015. Zomrel vo Fakultnej nemocnici v Nitre vo veku 89 rokov života, 65 rokov kňazstva a 25 rokov biskupskej služby.
 
-to abu-
 
facebook sharing button Zdieľaj
V katedrále si v sobotu pripomenieme 5 rokov od úmrtia biskupa Tótha

Na ilustračnej snímke titulárny ubabský biskup Mons. Dominik Tóth koncelebruje svätú omšu svätenia olejov na Zelený štvrtok 2. apríla 2015. (Zdroj foto: HS/TASR)

NOVINKY