Noc hradov a zrúcanín na Katarínke v znamení hudby a žiarivej nočnej oblohy

DECHTICE 21. augusta 2023 - Aj v tohtoročnej sezóne bola pre verejnosť pripravená akcia Noc hradov a zrúcanín. Uskutočnila sa 19. augusta pod žiarivou nočnou oblohou. Svätú omšu so začiatkom o 18:30 slúžili kňazi Branislav Popelka a Miroslav Kováč. Svojou hudbou a spevom ju doprevádzali hudobníci z radov dobrovoľníkov.

Podujatie navštívilo viac ako 350 návštevníkov. Vďaka priaznivému počasiu si mohli užiť pripravený program v podobe koncertu vokálneho kvarteta Musica Animae | Hudba duše a nočné sprevádzanie ruinami vyškolenými sprievodcami. Pre účastníkov bolo pripravené aj občerstvenie za dobrovoľný príspevok a možnosť zakúpiť si suveníry. K atmosfére prispelo dobré počasie ako aj pripravený program. Táto udalosť bola zároveň poslednou verejnou počas tohto leta, no už teraz sa organizátori tešia na budúci rok.
 
Občianske združenie Katarínka je dobrovoľnícke združenie mladých ľudí, snažiace sa spolu so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže už od roku 1994 o záchranu ruín kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach. Počas 28 rokov dobrovoľníckych prác sa viac ako 2000 dobrovoľníkom podarilo komplexne zakonzervovať všetky múry kostola, obnoviť zničenú kostolnú vežu a vytvoriť v nej expozíciu a rozhľadňu či objaviť 2 krypty, 8 kaplniek a množstvo ďalších zaniknutých budov areálu. Taktiež boli odhalené najstaršie dejiny tohto miesta, ktoré siahajú do obdobia existencie gotickej kaplnky a cintorína z 15. storočia, ktoré sa v roku 1618 zmenilo na rozsiahly františkánsky kláštor a významné pútnické miesto.
 
TO ABU informoval Lukáš Šedo
 
facebook sharing button Zdieľaj
Noc hradov a zrúcanín na Katarínke v znamení hudby a žiarivej nočnej oblohy

Svätú omšu so začiatkom o 18:30 slúžili kňazi Branislav Popelka a Miroslav Kováč. Svojou hudbou a spevom ju doprevádzali hudobníci z radov dobrovoľníkov. (Foto: Peter Herceg)

NOVINKY