Na Omši svätenia olejov si kňazi obnovili svoje sľuby

TRNAVA 7. apríla 2023 - V katedrálnom Chráme sv. Jána Krstiteľa v Trnave sa na Svätý štvrtok (Zelený štvrtok) 6. apríla stretli kňazi Trnavskej arcidiecézy a rehoľní kňazi na jej území pastoračne činní, aby spoločne so svojím pastierom - trnavským arcibiskupom Mons. Jánom Oroschom slávili Omšu svätenia olejov (lat. Missa chrismatis). Svätú omšu svätenia olejov koncelebroval i 89-ročný emeritný trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol.

„Missa chrismatis je tá svätá omša, ktorá má dopad na všetkých veriacich, pretože v našej arcidiecéze budeme krstiť, budeme birmovať... Tie sväté oleje, ktoré sa pri vysluhovaní týchto sviatostí používajú, sa budú dnes svätiť," povedal v homílii trnavský arcibiskup Ján Orosch, aby tak prítomným predostrel jeden z dôvodov, kvôli ktorému sa na Svätý štvrtok 6. apríla zišli na slávnosti v Trnavskej katedrále. Druhým dôvodom tohto spoločného slávenia Eucharistie bolo slávnostné obnovenie sľubov, ktoré kňazi zložili pri svojej vysviacke. Už druhý rok po skončení ťažkej epidemiologickej doby sa mohli kňazi slobodne zísť na tejto slávnostnej svätej omši.
 
Moment obnovenia kňazských sľubov nastal po homílii. Hlavný celebrant kládol otázky, na ktoré prítomní kňazi odpovedali svoje rozhodné „chcem“. Na začiatku druhej časti svätej omše - liturgie Eucharistie priniesli veriaci trnavskému arcibiskupovi Jánovi Oroschovi obetné dary, ktoré z ich rúk prevzal pred oltárom v presbytériu katedrály. Medzi obetnými darmi prítomní diakoni priniesli i nádoby s olejmi, ktoré boli pri svätej omši posvätené. Trnavský arcibiskup Ján Orosch, tak ako to robia biskupi na celom svete, posvätil tri druhy olejov. Krizmu na pomazanie pri vysluhovaní sviatosti krstu, sviatosti birmovania a pri kňazskej vysviacke, ďalej olej katechumenov na pomazanie pred krstom a nakoniec olej chorých pre sviatosť pomazania chorých. Zvyk svätiť oleje siaha do kresťanského staroveku. Pre svoje blahodarné pôsobenie je olej vo Svätom písme obrazom zdravia, radosti, sily ducha, šťastia a pokoja.
 
„Pápež Benedikt XVI. raz povedal: «Potrebujeme dobre pripravených a odvážnych kňazov, ktorí sú bez ctižiadostivosti presvedčení o evanjeliovej pravde, majú na zreteli predovšetkým hlásenie Krista, ktorý je pravda a spravodlivosť. V jeho mene musia byť ochotní skloniť sa pred ľudským utrpením, aby všetci - najmä chudobní a ľudia v ťažkostiach - pocítili útechu Božej lásky a spravodlivú lásku Kristovej cirkvi.» Kiež nás, drahí bratia kňazi i nás všetkých, milovaní bratia a sestry blížiace sa sviatky našej viery povzbudia v tejto vernosti a prehĺbia vo vzťahu k Bohu a navzájom. V tomto duchu vám všetkým žehnám a vyprosujem požehnané veľkonočné sviatky,“ s patričným entuziazmom zakončil slávnostnú homíliu trnavský arcibiskup Ján Orosch.
 
Na záver svätej omše sa prítomným kňazom poďakoval za ich pastoračné nasadenie vo farnostiach, vyzdvihol i tých oltárnych bratov, ktorí boli ochotní naučiť sa maďarský jazyk, aby sa mohli i mnohí veriaci na juhu Trnavskej arcidiecézy zúčastniť na slávení Veľkej noci vo svojej materčine. Po svätej omši sa kňazi už tradične stretli aj v priestoroch Arcibiskupského úradu na malom agapé.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Na Omši svätenia olejov si kňazi obnovili svoje sľuby

Pri svätej omši trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch posvätil tri druhy olejov. Krizmu na pomazanie pri vysluhovaní sviatosti krstu, sviatosti birmovania a pri kňazskej vysviacke, ďalej olej katechumenov na pomazanie pred krstom a nakoniec olej chorých pre sviatosť pomazania chorých. (Foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY