V Hlohovci si uctili patróna farnosti

HLOHOVEC 29. septembra 2014 - V nedeľu 28. septembra sa vo farskom Kostole sv. Michala archanjela v Hlohovci konala hodová slávnostná svätá omša z príležitosti sviatku svätého archanjela Michala, ktorému je zasvätený farský kostol i celá farnosť Hlohovec.

Slávnostnú svätú omšu celebroval hlohovecký dekan a správca farnosti Marek Jesenák. Na úvod poznamenal, že farský kostol bol pôvodne zasvätený svätému Mikulášovi, avšak počas tureckých vpádov na územie Hlohovca bol kostol znesvätený a slúžil na ustajnenie koňov tureckých vojsk. Až neskôr, pri jeho znovuvysvätení si Hlohovčania vybrali "mocnejšieho" patróna, ktorému zasvätili svoj chrám.
 
Vo svojej homílii sa dekan Jesenák zameral na evanjelium 26. cezročnej nedele o dvoch synoch. Prvý, ktorý symbolizoval lenivosť, ale zároveň i úprimnosť, pretože na rovinu povedal svojmu otcovi, že sa mu nechce ísť pracovať do vinice, ale nakoniec išiel. Druhý však hovorí „áno“, ale svoje slovo nedodrží. Dekan Jesenák upozornil na fakt, že v evanjeliu nefiguruje tretí syn, dokonalý, ktorý by povedal „áno“ a išiel by pracovať do vinice. Je to obraz toho, že Boh nás prijíma aj s našimi slabosťami a vie, že nie sme dokonalí. Každý deň sa rozhodujeme, či povedať „áno“ alebo „nie“. A pred takouto voľbou stál i archanjel Michal. Mohol sa postaviť na stranu padlého anjela Lucifera, ale on ostal verný a poslušný Bohu, povedal Bohu svoje „áno“, a takto by sme podľa jeho príkladu mali konať i my všetci.
 
Slávnostnú atmosféru dotváral aj spev farského spevokolu spolu s veľkým počtom miništrantov a veriacich. Po svätej omši sa konala zbierka na Boj proti hladu, ktorú organizuje Združenie mariánskej mládeže v Hlohovci v spolupráci s vincentínskou rodinou na Slovensku. Veriaci mohli prispieť kúpou medovníkového srdiečka za ľubovoľný príspevok na pomoc v Hondurase, na Haiti i na Ukrajine.
 
Informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Hlohovci si uctili patróna farnosti

Slávnostnú hodovú svätú omšu celebroval hlohovecký dekan a správca farnosti Marek Jesenák. (foto: Lucia Froncová)

NOVINKY