Trnava ukázala Slovensku, že je za život

TRNAVA 7. apríla 2014 - Nedeľné popoludnie 6. apríla patrilo na Trojičnom námestí v Trnave oslave života. Fórum života v spolupráci s Centrom pomoci pre rodinu u jezuitov v Trnave, Arcibiskupským úradom v Trnave a Farnosťou Trnava - mesto organizovalo jedno zo šnúry podujatí „Slovensko za život“ aj v Trnave.

„Slovensko za život“ je heslom tohtoročnej kampane 25. marec – Deň počatého dieťaťa. Fórum života realizuje počas kampane turné podujatí vo všetkých krajských mestách na Slovensku. „Trnava za život bola veľmi úspešná, prišlo približne tisíc ľudí; veľa rodín, mladých i starších, mnohí z nich boli na jeseň aj na Národnom pochode za život v Košiciach,“ teší sa riaditeľka Centra pomoci pre rodinu Kristína Königová.
 
Na pódiu vystúpili hovorcovia kampane a hostia z Trnavy. Europoslankyňa Anna Záborská, ktorá je patrónkou projektu Fóra života „Zachráňme životy“ prišla s manželom aj vnučkou. „Chceme žiť v krajine, kde je ľudský život na prvom mieste. Príbeh malého dievčatka Viktórie a jej mamy pripomína, že keď hovoríme o ľudskom živote, máme na mysli konkrétnych ľudí. Každé počaté dieťa má tvár, úsmev, má svoju mamu, ktorá potrebuje našu konkrétnu pomoc, nie potrat,“ vysvetlila Záborská.
 
Trnavský arcibiskup Ján Orosch s tímom akciu podporil aj svojou účasťou. „V súčasnosti je veľmi ohrozovaný ľudský život od počatia po prirodzenú smrť a pribúdajú neustále útoky na rodinu. Preto je potrebná mobilizácia napríklad aj v tejto forme, ako sme sa tu stretli dnes. Ďakujem všetkým ľuďom, ktorí si uvedomujú hodnotu ľudského života a rodiny, tieto hodnoty žijú a šíria ich vo svojom okolí,“ povedal arcibiskup.
 
Na tribúne ešte vystúpili Marcela Dobešová, súčasná predsedníčka Fóra života, Marek Michalčík za Alianciu za rodinu, ktorá na podujatí už zbierala podpisy za vypísanie referenda o ochrane rodiny, Prof. Bohumil Chmelík za Fakultu zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity, Zuzana Stohlová za projekty konkrétnej pomoci Fóra života a mamička malého dievčatka Viki zachráneného cez projekt Fóra života „Zachráňme životy“.
 
Na zhromaždení sa zúčastnil taktiež Wolfgang Hering z EuroProLife z Mníchova s ikonou tehotnej Guadalupskej Panny Márie, ktorý so svojim združením organizuje pochody za život po celej Európe a každoročne obchádzajú s ikonou európske inštitúcie v Štrasburgu.
 
Dobrovoľníci Centra pomoci pre rodinu rozdávali na námestí biele stužky ako symbol nevinnosti a bezbrannosti počatých nenarodených detí. Na podujatí spievala speváčka Janais s kapelou. Deti mali možnosť zabaviť sa na nafukovacom hrade, dostali cukrovú vatu a balóny. Zhromaždenie ukončili svätou omšou, ktorú celebroval trnavský arcibiskup Ján Orosch v jezuitskom Kostole Najsvätejšej Trojice v Trnave. Spieval na nej domáci chrámový zbor Cantica Sacra Tyrnaviae.
 
Katarína Michalčíková
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnava ukázala Slovensku, že je za život

Trojičné námestie v centre mesta zaplnili počas akcie "Trnava za život" stovky ľudí. (foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY