Mesto a arcibiskupstvo zorganizovali opäť požehnanie mladých vín

TRNAVA 8. februára 2018 - Dnes popoludní sa v priestoroch refektória Arcibiskupského úradu zišli na tradičnom stretnutí „Požehnanie mladých vín“ vinári z Trnavy a okolia. Na obľúbené podujatie priniesli vzorky svojich vín, ktoré im požehnal generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Mons. Ján Pavčír.

Šestnástemu ročníku podujatia „Požehnanie mladých vín“ predchádzalo neformálne stretnutie najvyššieho predstaviteľa Trnavskej arcidiecézy Jána Oroscha s predstaviteľmi mesta Trnava a Trnavského samosprávneho kraja, primátorom Petrom Bročkom a županom Jozefom Viskupičom. Na stretnutí boli prítomní i viceprimátori Tibor Pekarčík a Matej Lančarič, spolu s hovorcom mesta Pavlom Tomašovičom.
 
Po tomto neformálnom stretnutí sa predstavitelia mesta a kraja odobrali do refektória Arcibiskupského úradu, kde už bolo všetko pripravené na zahájenie požehnania mladých vín, ktorým sa otvára nový vinársky rok. Svoje vína si dali požehnať nielen vinári z Horných a Dolných Orešian, Hrnčiaroviec nad Parnou, Zelenča, či Ružindola, ale i z ďalších vinohradníckych obcí zo širšieho okolia. Tento rok na požehnanie priniesli takmer sto vzoriek tohto vzácneho moku, čo je doteraz historicky najviac.
 
Úvod stretnutia patril hudobníkom z Trnavského komorného orchestra. Nasledovali príhovory predstaviteľov mesta a kraja, tiež hodnotenie enologičky. Cieľom podujatia, mimo iných predností, je podľa župana Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča dobre reprezentovať celý Trnavský kraj. "Keby sme začali pátrať po identite Trnavského kraja, asi by sme ju našli vo víne. Vieme ho robiť dobré v každej jednej oblasti kraja. Mali by sme byť na naše vína hrdí. Máme sa, čo sa týka vína, naozaj čím pochváliť,“ povedal. Napriek jarným mrazom a horúcemu letu, ktoré sa podpísali na úrode hrozna, patril ročník 2017, podľa slov enologičky Ingrid Vajczikovej, určite k tým lepším za posledné obdobie.
 
Potom už nasledoval obrad požehnania mladých vín. Po modlitbe požehnania generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Ján Pavčír prešiel popri slávnostne prestretom dlhom stole so vzorkami vín vo fľašiach a kropením svätenou vodou ich požehnal. Na záver obradu udelil všetkým prítomným požehnanie.
 
Vinárska tradícia v Trnave má niekoľkostoročnú históriu. Výroba a obchod s vínom sa v stredoveku významne podieľali na hospodárstve prvého slovenského kráľovského mesta a blízkeho regiónu. V Trnave sa snažia o návrat k tradíciám a jedným z oživených podujatí je požehnanie mladých vín, ktoré má v Katolíckej cirkvi dlhú tradíciu. Tento rok organizovalo mesto Trnava v spolupráci s Arcibiskupským úradom tohto starobylého, hradbami obohnaného mesta, už šestnástykrát.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Mesto a arcibiskupstvo zorganizovali opäť požehnanie mladých vín

Generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Mons. Ján Pavčír ukončil obrad požehnania mladých vín požehnaním všetkým prítomným hosťom. (Foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY