Cirkev a svet majú od nedele dvoch nových svätých pápežov

TRNAVA/VATIKÁN 28. apríla 2014 - Cirkev má od Nedele Božieho milosrdenstva 27. apríla dvoch nových svätcov. Pápež František počas kanonizačnej slávnosti vo Vatikáne príslušnou kánonickou formulou vyhlásil Jána XXIII. a Jána Pavla II. za svätých. Od tejto chvíle im celá Cirkev prejavuje nábožnú úctu.

Už o 9.00 hodine sa Námestie sv. Petra stíšilo v modlitbe korunky Božieho milosrdenstva s čítaniami úryvkov z verejných prejavov pápežov Jána XXIII. a Jána Pavla II. Slávenie malo charakter Nedele Božieho milosrdenstva, ako vyvrcholenie Veľkonočnej oktávy. Tesne pred 10.00 hodinou začali v sprievode prichádzať koncelebrujúci kardináli v bielych ornátoch. Svätý Otec kráčal v ruke so strieborným pastierskym krížom Jána Pavla II. V jednom rade s kardinálmi bol aj emeritný pápež Benedikt XVI.
 
Úvodom k obradu kanonizácie bol spev Litánií ku všetkým svätým. Prefekt Kongregácie pre kauzy svätých kardinál Angelo Amato predložil Svätému Otcovi Františkovi po tri razy žiadosť o zaradenie dvoch blahoslavených pápežov do zoznamu svätých. Po druhej žiadosti Svätý Otec vyzval celé zhromaždenie k vzývaniu Ducha Svätého, aby Cirkvi nedovolil zmýliť sa v tak vážnej záležitosti. Po tretej žiadosti pápež František slávnostne predniesol kanonizačnú formulu:
 
„Ku cti Najsvätejšej Trojice, na vyzdvihnutie katolíckej viery a na zveľadenie kresťanského života, autoritou nášho Pána Ježiša Krista, svätých apoštolov Petra a Pavla a Našou vlastnou, po dôkladnom zvažovaní, opakovanom vzývaní Božej pomoci a vypočutí si rady mnohých Našich bratov v biskupskej službe, vyhlasujeme a definujeme blahoslavených Jána XXIII. a Jána Pavla II. za svätých, zapisujeme ich do zoznamu svätých a nariaďujeme, aby boli v celej Cirkvi nábožne uctievaní ako svätí. V mene Otca i Syna i Ducha Svätého.“
 
Následne boli predstavené relikvie nových svätých k verejnej úcte. Strieborný relikviár s pozostatkami Jána XXIII. priniesli členovia jeho príbuzenstva. Relikvie Jána Pavla II. priniesla spolu s manželom Floribeth Mora Diazová, Kostaričanka, ktorej uzdravenie v roku 2011 bolo uznané za zázrak na príhovor Jána Pavla II. V sprievode boli aj ich deti, starosta Sotto il Monte Eugene Bolognini a predseda Nadácie Jána XXIII. Don Ezio Bolis.
 
Po slávnostnom prednese evanjelia v latinskom a gréckom jazyku sa Svätý Otec prihovoril v homílii, v ktorej hovoril o Kristových ranách, ktoré sú znamením Božej lásky k nám a nevyhnutnou previerkou našej viery. Vychádzal pri tom z čítania zo zjavenia vzkrieseného Krista apoštolovi Tomášovi. Ako povedal, „sv. Ján XXIII. a sv. Ján Pavol II. mali odvahu hľadieť na Ježišove rany, dotýkať sa jeho ranených rúk a prebodnutého boku. Nehanbili sa za Kristovo telo, nepohoršovali sa na ňom, na jeho kríži, nehanbili sa za telo brata, pretože v každom trpiacom videli Ježiša. Boli to dvaja odvážni ľudia, plní odvahy Ducha Svätého a vydali svedectvo Cirkvi a svetu o Božej dobrote a jeho milosrdenstve.“ Pápež František nazval sv. Jána XXIII. „pápežom poddajnosti voči Duchu Svätému“ a sv. Jána Pavla II. „pápežom rodiny“.
 
V rámci modlitieb veriacich poslednú z prosieb predniesla vo francúzštine sestra Marie Simon-Pierre, prvá uzdravená na príhovor Jána Pavla II. Najbližšími koncelebrantmi boli kardináli-biskupi Angelo Sodano a Giovanni Battista Re, vikár Agostino Vallini, poľský kardinál Stanislaw Dziwisz a bergamský biskup Beschi. Okrem 150 kardinálov koncelebrovalo 700 biskupov, cez 800 kňazov rozdávalo sväté prijímanie. Veriaci v obrovskom počte zaplnili celé široké okolie Vatikánu a tiež ďalšie námestia v centre Ríma.
 
Pri slávnosti účinkovali Zbor Rímskej diecézy, Cappella Sistina, Krakovská filharmónia a spevácky zbor z diecézy Bergamo. Po skončení eucharistického slávenia Svätý Otec predniesol krátky príhovor a pomodlil sa spolu s veriacimi modlitbu „Raduj sa, nebies kráľovná“. Po nej sa osobne pozdravil s prítomnými zástupcami krajín. Oficiálne bolo prihlásených 93 delegácií, medzi 24 hlavami štátov bol aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič. Zo slovenských biskupov boli prítomní predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský, prešovský arcibiskup metropolita Mons. Ján Babjak, Mons. Stanislav Stolárik, Mons. Tomáš Galis, Mons. Jozef Haľko a Mons. Milan Lach. Medzi členmi Rímskej kúrie boli kardinál Jozef Tomko a arcibiskup Cyril Vasiľ. Na záver pápež František prechádzal medzi veriacimi a pozdravoval ich z otvoreného papamobilu. Na slávnosti vo Vatikáne sa zúčastnilo niekoľko sto slovenských pútnikov.
 
zdroj: www.tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Cirkev a svet majú od nedele dvoch nových svätých pápežov

Ilustračné foto - V nedeľu boli na Námestí sv. Petra v Ríme prítomní štyria pápeži, dvaja duchovne a dvaja fyzicky. (zdroj: www.horsemoonpost.com)

NOVINKY