Arcibiskupská kúria začne v pondelok duchovné cvičenia

TRNAVA 21. septembra 2014 - Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch spolu s členmi Trnavskej arcibiskupskej kúrie začínajú v pondelok 22. septembra ráno duchovné cvičenia.

Duchovné cvičenia si vykonajú vo Františkánskom duchovnom centre pri kláštore sestier Františkánok Premenia v Melčiciach - Lieskovom, ktorý je na území Trnavskej arcidiecézy a nachádza sa v melčickom kaštieli zemianskej rodiny Silvayovcov. Exercície bude viesť páter Jozef Garaj CM.
Počas exercícií 22. - 24. septembra je zrušený oficiálny program na Arcibiskupskom úrade v Trnave, aby sa tak kňazi mohli nerušene venovať modlitbám.
 
 
"Melčický kaštieľ zemianskej rodiny Silvayovcov, tak ako sa javí v súčasnej podobe, pochádza z konca XVIII. storočia, aj keď jeho jadro je oveľa staršie. V 20-tych rokoch XIX. storočia po ničivom požiari majiteľ Ján Silvay uskutočnil rekonštrukčné práce, počas ktorých dal vpísať do čelnej steny pod strechou veršík z knihy proroka Jeremiáša: „Zlorečený je muž, ktorý dôveruje v človeka“ (17,5). Tento citát zrejme odzrkadľoval životný štýl Jána Silvaya, ktorý bol významným členom rodiny, s pokrokovým ekonomickým zmýšľaním. Riadil sa heslom  „modli sa, pracuj a dúfaj“, ktoré vyjadrovalo jeho hlbokú evanjelickú vieru a plnú dôveru v Boha (por. Jer 17,7: „Požehnaný muž, ktorý dôveruje v Pána“.).
V období komunistického režimu kaštieľ bol využívaný na rôzne účely (materská škola, obchody, sklady,..). Počas týchto rokov kaštieľ aj park okolo neho utrpel najväčšie  škody. Až v 90-tych rokoch XX. storočia, vďaka súkromnej firme, bol celý objekt zrekonštruovaný.
Prvé sestry františkánskej komunity Františkánky Premenenia prišli do Melčíc v roku 1998 a usídlili sa v obnovenom kaštieli. Za poslednú dobu sa upravila záhrada a park a ku starej časti kaštieľa bolo pristavené nové krídlo. Celý objekt slúži ako Františkánske duchovné centrum, ktoré poskytuje vhodný priestor na ticho a modlitbu, dá možnosť prehĺbiť vzťah k Bohu a upevniť naše medziľudské vzťahy." (podľa www.fratrascentrum.sk)
 
facebook sharing button Zdieľaj
Arcibiskupská kúria začne v pondelok duchovné cvičenia

Františkánske duchovné centrum v Melčiciach-Lieskovom. (zdroj foto: www.fratrascentrum.sk)

NOVINKY