Ani nemocnice na území Trnavskej arcidiecézy nezostávajú bez pomoci kňazov

TRNAVA 25. januára 2021 - Katolícki kňazi pôsobia prakticky vo všetkých slovenských nemocniciach. Okrem toho, že sú k dispozícii veriacim, mnohí z nich pomáhajú aj ako dobrovoľníci pri riešení situácie s ochorením COVID-19. Iná situácia nie je ani v Trnavskej arcidiecéze, kde sa tiež našli kňazi ochotní pomáhať pacientom v ťažkých zdravotných situáciách, ale i vyčerpaným lekárom.

„Kňazi sú k dispozícii veriacim, ktorí požiadajú o duchovnú službu, či už svätú spoveď, sväté prijímanie, pomazanie nemocných alebo aj duchovný rozhovor,“ priblížil pre TASR hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. Vysluhujú sviatosti pacientom, ale na požiadanie aj zdravotníkom, ak o ne prejavia záujem. Pre potreby Ministerstva zdravotníctva SR Cirkev v prvej, ale aj počas druhej vlny pandémie pripravila zoznam duchovných, ktorí sú určení pre jednotlivé nemocnice i pre domovy sociálnych služieb. „Ide dohromady približne o 200 duchovných. Spomedzi nich, ale aj navyše k nim, sa teraz prihlásili kňazi-dobrovoľníci, ochotní vykonávať v nemocniciach kňazskú službu, ale aj pomôcť v organizačnej, krízovej, podpornej či zdravotníckej oblasti,“ priblížil hovorca KBS.
 
V Košickej arcidiecéze takto už v nemocniciach pôsobí podľa Kramaru približne 60 kňazov, ktorí sa pridali k 13 stálym nemocničným duchovným. „Máme ochotu reagovať na potrebu pomoci na celom Slovensku. Napríklad v Nitrianskej diecéze je pre službu chorým na ochorenie COVID-19 teraz určených dohromady 40 kňazov. V Bratislave sa k dvadsiatke pravidelných nemocničných duchovných prihlásili ďalší,“ uviedol Kramara. Ako dodal, vždy je to so súhlasom diecézneho biskupa.
 
V Trnavskej arcidiecéze takáto služba existuje tiež. Z iniciatívy trnavského arcibiskupa Jána Oroscha je starostlivosť o chorých v jednotlivých nemocniciach a domovoch sociálnych služieb zabezpečovaná 16 kňazmi. „Napriek zákazu vstupu na oddelenia nemocníc, v prípade zaopatrenia zomierajúcich a paliatívnych pacientov, je na zavolanie rodiny a so súhlasom lekára vstup kňazom umožnený,“ povedal pre TO ABU biskupský vikár pre nemocničnú duchovnú službu v Trnavskej arcidiecéze Rudolf Kopinec.

Na ponuku intenzívnejšej dobrovoľníckej pomoci zareagovala na území Trnavskej arcidiecézy zatiaľ iba Nemocnica s poliklinikou v Galante, kde vypomáhajú dvaja diecézni kňazi. Túto skutočnosť spomenul vo svojej homílii počas streamovanej svätej omše z arcibiskupskej Kaplnky povýšenia Svätého kríža v nedeľu 17. januára 2021 aj trnavský arcibiskup Ján Orosch. „Som preto veľmi vďačný aj kňazom a rehoľníkom v našej arcidiecéze, nie je tomu tak len v Košiciach, ale aj v Trnavskej arcidiecéze, kde viacerí naši kňazi vykonávajú kňazské povinnosti, ale aj povinnosti zdravotníkov v nemocniciach. Napríklad v Galante je covidová nemocnica, kde niektorí naši kňazi vyštudovaní na stredných zdravotníckych školách ponúkli svoju pomoc týmto chorým. Vidíte, aké je to úžasné, že Pán si takto nachádza svojich pomocníkov, sú to jeho predĺžené ruky, ktorými vedie svoje stádo aj takýmto mimoriadnym spôsobom,“ zdôraznil trnavský arcibiskup.
 
Nemožno opomenúť, že v nemocniciach a domovoch sociálnych služieb okrem diecéznych kňazov pomáhajú aj desiatky rehoľníkov. I v nedávnej minulosti, počas celoplošného testovania obyvateľstva na prelome mesiacov októbra a novembra 2020, podali pomocnú ruku pri organizovaní tejto akcie aj desiatky kňazov, o ktorých sa však vtedy veľmi nehovorilo.
 
Dušan Kolenčík/tkkbs.sk/teraz.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Ani nemocnice na území Trnavskej arcidiecézy nezostávajú bez pomoci kňazov

Kňaz Róbert pomáha na covidovom urgente v Nemocnici s poliklinikou v Galante. (Zdroj foto: SME-Jozef Jakubčo/Róbert Ťapušík)

NOVINKY