Živý Kristus požehnal obyvateľom mesta Trnava

TRNAVA 30. mája 2016 - V nedeľu 29. mája predpoludním celebroval trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch v katedrálnom Chráme sv. Jána Krstiteľa slávnostnú svätú omšu na oslavu sviatku Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi za účasti diecéznych a rehoľných kňazov, ako i zástupu zasvätených osôb a veriacich z Trnavy.

Po páde totalitného komunistického režimu býva každoročne táto slávnosť v trnavskom katedrálnom chráme spojená s tradičnou eucharistickou procesiou ulicami mesta Trnava. Veriacim, kňazom i rehoľným osobám sa arcibiskup Orosch prihovoril v homílii. Zameral sa v nej na podstatu toho sviatku pre život veriaceho človeka. Ocenil, že hľadajú vo veľkom počte posilu pre zvládnutie rôznych životných situácií práve v živej prítomnosti Krista pod spôsobom chleba a vína, teda v Eucharistii. Ocenil tiež, že Krista sa snažia prijímať do skutočne pripraveného srdca, očisteného sviatosťou zmierenia. Cirkev skutočne žije z Eucharistie tak, ako to svätý pápež Ján Pavol II. vyjadril vo svojej rovnomenne znejúcej encyklike, v ktorej Svätý Otec vyzýva k vďake a dobrorečeniu za tento veľký Boží dar.
 
Po slávnostnej svätej omši sa všetci prítomní zoradili pred katedrálnym chrámom, aby tak v procesii na oslavu živého Krista v Eucharistii prešli ulicami mesta. Sprievod sa postupne zastavil pri štyroch oltároch symbolizujúcich štyri svetové strany, aby tak Ježiš Kristus zahrnul svojím požehnaním celé starobylé biskupské mesto Trnava.
 
Prvé zastavenie sa odohralo hneď v katedrálnom chráme pri jednom z bočných oltárov. Potom sa Eucharistická procesia pohla z katedrály cez ulice Horné bašty, Štefánikova a pokračovala so zastaveniami pri jezuitskom Kostole Najsvätejšej Trojice, potom pri františkánskom Kostole sv. Jakuba a nakoniec pri uršulínskom Kostole sv. Anny. Z tohto miesta sa vrátila cez ulicu Jána Hollého, okolo Arcibiskupského úradu, späť do katedrálneho chrámu, kde vyvrcholila slávnostným spevom Teba Bože chválime a záverečným eucharistickým požehnaním. Živého eucharistického Krista počas celej procesie sprevádzal ulicami mesta zvuk zvonov a spev piesní, ktoré oslavujú Pánovu živú prítomnosť v Eucharistii. Dychová hudba vysoko pozdvihla duchovné prežívanie celej slávnosti.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Živý Kristus požehnal obyvateľom mesta Trnava

Po páde totalitného komunistického režimu býva každoročne slávnosť Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi v trnavskom katedrálnom chráme spojená s tradičnou eucharistickou procesiou ulicami mesta Trnava. (foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY