Vyhlásenie slovenských biskupov k parlamentným voľbám 2020

BRATISLAVA/TRNAVA 22. februára 2020 - Konferencia biskupov Slovenska vydala vyhlásenie k blížiacim sa parlamentným voľbám 2020. Prinášame ho v plnom znení.

 
Vyhlásenie slovenských biskupov k parlamentným voľbám 2020
 
Pred parlamentnými voľbami sa mnohí pýtajú koho voliť. Niektorí pochybujú, či má vôbec význam ísť voliť. Aj keď Cirkev do kampane nevstupuje, k účasti na voľbách jednoznačne povzbudzuje. Určite má význam ísť voliť a určite je možné si vybrať. Hoci nedávame odporúčania ku konkrétnym stranám, prosíme všetkých, aby sa pred voľbami oboznámili s programom, ktorý jednotlivé strany ponúkajú. Politické ciele strán vždy konfrontujme s hodnotami evanjelia. Poďme voliť, a ako veriaci ľudia sa rozhodnime s veľkou dávkou zodpovednosti!
 
Nenechajme sa strhnúť heslami, ktoré hrajú na emócie. Odolajme sloganom, ktoré vyvolávajú pocity ohrozenia. Zachovajme si pokoj a zdravý rozum. Na tých, ktorí podnecujú nepriateľstvo, si dajme pozor. Rýchle a radikálne riešenia sú príťažlivé, no reálny život je zložitejší. Sme pútnici a cesta je náročná. Do cieľa však nevedú skratky, ale vytrvalosť. Ak chceme lepšie Slovensko, potrebujeme konštruktívne prístupy, ktoré majú skutočnú perspektívu.
 
Sme znechutení z podvodov a korupcie. Z materiálnej, aj morálnej. Nestrácajme však nádej! Je vážnym zlom podvádzať, keď ide o majetok. Nemenej vážnym, keď ide o človeka, muža a ženu stvorených na Boží obraz. Neustúpme preto nepoctivosti, ani novým ideológiám. Správne rozhodnutie urobíme, keď budeme mať na zreteli Ježiša Krista a jeho celú pravdu. Tú nesmieme nikdy opustiť! Volebné rozhodnutie urobené vo svetle evanjelia a zdravého rozumu nám svedomie nikdy nebude vyčítať.
 
Biskupi Slovenska sa za vás modlia, pozývajú všetkých k modlitbám za voľby a vyprosujú vám požehnanie i svetlo Ducha Svätého pre správne rozhodnutia.
 
V Bratislave, 21. februára 2020
 


Szlovákia püspökeinek felhívása a 2020-as parlamenti választások előtt

A parlamenti választások előtt sokan teszik fel a kérdést: kit választani? Vannak, akik kétségbe vonják, van-e egyáltalán értelme elmenni választani. Bár az Egyház nem vesz részt a kampányban, a választási részvételre mindenkit egyértelműen buzdít. Egészen biztos, hogy van értelme részt venni a választásokban, és az is biztos, hogy van miből választani. Nem kívánunk egyetlen pártot sem konkrétan ajánlani, hanem arra kérünk mindenkit, a választások előtt ismerkedjenek meg az egyes pártok programjával. A pártok politikai céljait minden esetben vessük össze az evangéliumi értékekkel. Menjünk el választani és hívő emberekként nagy felelősségtudattal döntsünk!

Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni olyan a jelszavakkal, amelyek az érzelmekre hatnak. Álljunk ellen az olyan szlogeneknek, amelyek a veszélyeztetettség érzését keltik bennünk. Maradjunk higgadtak és használjuk a józan eszünket. Óvakodjunk azoktól, akik ellenségeskedést szítanak. A gyors és radikális megoldások vonzóknak tűnnek, de a valós élet ennél bonyolultabb. Vándorok vagyunk és az út igényes. A cél felé azonban nem a rövidítések vezetnek, hanem a kitartás. Amennyiben jobb Szlovákiát szeretnénk, konstruktív hozzáállásokra van szükségünk. Egyedül ezeknek van jövőjük.

Az anyagi és erkölcsi téren megnyilvánuló csalások és korrupció a kedvünket szegik. Azonban ne veszítsük el a reményünket! Nagyon rossz dolog csalni, amikor az anyagiakról van szó. Azonban nem kevésbé komoly az, amikor az emberről, az Isten képmására teremtett férfiról és nőről van szó. Ne adjunk ezért teret sem a becstelenségnek, sem az új ideológiáknak. Helyes döntést akkor tudunk hozni, ha szem előtt tartjuk Jézus Krisztust és az ő teljes igazságát. Sosem szabad erről az útról letérni! Az evangélium fényében és a józan ész alapján hozott választási döntésünket a lelkiismeretünk sohasem fogja kifogásolni.

Szlovákia püspökei imádkoznak értetek, mindenkit kérnek, hogy imádkozzék a választásokért, és Isten áldását, valamint a Szentlélek világosságát kérik számotokra, hogy helyesen döntsetek.

Pozsony, 2020. február 21.
 
Zdroj: tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Vyhlásenie slovenských biskupov k parlamentným voľbám 2020

Ilustračná snímka. (Zdroj foto: tkkbs.sk)

NOVINKY