Zomrel salezián - kňaz don Juraj Kyseľ SDB (AKTUALIZOVANÉ)

TRNAVA 3. júla 2020 - V piatok 3. júla v ranných hodinách zomrel vo veku 75 rokov salezián kňaz Juraj Kyseľ. V saleziánskej spoločnosti prežil 54 rokov a v kňazskej službe 47 rokov života. Svätá omša za zosnulého a pohrebné obrady budú v stredu 8. júla o 14:00 h vo farskom kostole v Kňažej (mestská štvrť Dolného Kubína, Spišská diecéza).

Don Juraj Kyseľ sa narodil 1. októbra 1944 v Námestove. V rodisku navštevoval základnú aj strednú školu, v štúdiu pokračoval na Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre. Ako inžinier agronóm promoval 15. júla 1967. Nasledujúci rok pracoval a ďalší rok absolvoval základnú vojenskú službu. Už počas vysokej školy sa tajne stretal so saleziánmi a začal formáciu. Absolvoval tajný noviciát a 31. januára 1966 zložil v Nitre svoje prvé rehoľné sľuby. Počas politického uvoľnenia v roku 1969 si podal prihlášku do kňazského seminára v Bratislave a po štyroch rokoch štúdia teológie - pričom tajne zložil doživotné sľuby ako salezián 1. januára 1972 - bol ako 28-ročný vysvätený za kňaza 9. júna 1973 v dnešnej bratislavskej Katedrále svätého Martina ako kňaz pre Spišskú diecézu.
 
Dva roky bol don Juraj Kyseľ kaplánom v Trstenej a od januára 1975 až do konca roku 1990 bol správcom farnosti Bziny pri Dolnom Kubíne, kam patrila aj obec Kňažia. V nej postavil novú väčšiu farskú budovu, kam z Bzín presťahoval farský úrad v roku 1980. Tam sa konali potom mnohé tajné stretnutia saleziánskej formácie aj duchovné cvičenia pre mládež. „Sprostredkovával som tlačenie rôznej náboženskej literatúry, lebo v tom čase nebola iná možnosť jej obstarania, ako aj niekoľko čísel časopisu Svetlo. Osobným autom, väčšinou v nočnom čase som zabezpečoval rozvoz týchto materiálov na príslušné miesta,“ píše o období v Kňažej vo svojom životopise don Juraj Kyseľ a ďalej spomína, že v priestoroch fary sa v tom čase dva krát (v rokoch 1984 a 1986) konala tajne aj provinciálna kapitula slovenských saleziánov. Na svoje tajné stretnutia prichádzali do Kňažej pravidelne aj českí saleziáni.
 
V lete 1992 odišiel don Juraj Kyseľ pracovať ako misionár do mesta Aldan v ruskej republike Jakutsko. Biskup tamojšej diecézy Irkutsk, Mons. Jozef Wirth, ho tam ustanovil za prvého farára. Po piatich rokoch sa v lete 1997 vrátil domov a rok pôsobil v Bardejove. V roku 1998 bol menovaný na tri roky za direktora komunity v Rožňave, potom žil a pracoval ešte v komunitách v Banskej Bystrici, v Partizánskom, v Žiline, Novej Dubnici a v lete 2011 sa stal členom saleziánskej komunity v Trnave. V závere svojho života pracoval v duchovnej službe pre rehoľné sestry vo farnosti Suchá nad Parnou v Trnavskej arcidiecéze.
 
Don Juraj Kyseľ zomrel v piatok 3. júla 2020 ráno vo veku 75 rokov života; v službe Cirkvi a mladým prežil 54 rokov rehoľného a 47 rokov kňazského života.
 
Odpočinutie večné daj mu, Pane, a svetlo večné nech mu svieti. Nech odpočíva v pokoji.
 
 
(Správa bola aktualizovaná 4. júla 2020 o 11:15 h)
 
Zdroj: saleziani.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
Zomrel salezián - kňaz don Juraj Kyseľ SDB (AKTUALIZOVANÉ)

Na ilustračnej snímke don Juraj Kyseľ, SDB. (Zdroj foto: tkkbs.sk)

NOVINKY