V Trnave si pripomenuli 10 rokov od úmrtia biskupa Hnilicu

TRNAVA 9. októbra 2016 - Trnavská katedrála sa v sobotu 8. októbra popoludní zaplnila veriacimi zo všetkých kútov Slovenska. Tí si prišli uctiť pamiatku zosnulého exilového biskupa Mons. Pavla M. Hnilicu SJ, ktorý našiel svoj posledný odpočinok v krypte tohto chrámu.

Spolu s trnavským arcibiskupom Jánom Oroschom spomienkovú svätú omšu koncelebrovali prešovský arcibiskup Ján Babjak, trnavský emeritný arcibiskup Ján Sokol, nitriansky biskup Viliam Judák, spišský biskup Štefan Sečka, ordinár klerického združenia Dielo Ježiša Veľkňaza P. Paul M. Sigl Opus J.S.S., viceprovinciál jezuitov P. Viliam Karľa SJ a viac ako 60 rehoľných a diecéznych kňazov. Svätej omše sa zúčastnili aj príbuzní biskupa Hnilicu, apoštolské sestry Rodiny Panny Márie a medzi rehoľnými sestrami boli aj sestry Matky Terezy - Misionárky lásky. Trnavský arcibiskup v úvode pozdravil a privítal všetkých prítomných. V krátkom príhovore, v ktorom stručne zrekapituloval život biskupa Hnilicu, vyzdvihol predovšetkým jeho hlbokú úctu k Božiemu milosrdenstvu a k Fatimskej Panne Márii.

Pri tejto príležitosti nitriansky biskup Viliam Judák, slávnostný kazateľ, v úvode svojej homílie veriacim pripomenul slová pred rokom zosnulého kardinála Korca, ktorý na záver pohrebnej homílie pred desiatimi rokmi vyjadril svoje presvedčenie: „S hlbokou vďačnosťou voči Bohu myslíme na neho, modlíme sa za neho, ale zároveň prosíme: Otec biskup, otec Pavol, oroduj za nás!“ Dá sa povedať, že tieto pamätné kardinálove slová dodnes rezonujú v srdciach veriaceho ľudu, v ktorom rastie túžba, aby sme sa všetci raz mohli obracať na biskupa Pavla s touto prosbou a tak zostáva zažatá iskierka nádeje, že v blízkej budúcnosti by sa mohol otvoriť proces blahorečenia. Túto nádej umocnil slávnostný kazateľ ešte viac, keď citoval slová už menovaného kardinála, ktorý v jednom svedectve z novembra 2012 na adresu biskupa Hnilicu okrem iného povedal: „Čím ďalej tým viac sa utvrdzujem v presvedčení, že otec Pavol bol najlepším biskupom, o akom viem, že Slovensko vôbec kedy malo. Lepšieho, duchovnejšieho, nezištnejšieho a obetavejšieho biskupa ako bol otec Pavol, ktorý bol kňazom a biskupom dušou i telom, Slovensko nikdy nemalo.“

V závere svätej omše viceprovinciál Spoločnosti Ježišovej na Slovensku P. Viliam Karľa SJ prečítal pozdrav, ktorý v mene Svätého Otca Františka veriacim zaslal štátny sekretár Svätej stolice. Píše sa v ňom: "Jeho Excelencia Mons. Ján Orosch, trnavský arcibiskup. Pri príležitosti desiateho výročia úmrtia Jeho Excelencie Mons. Pavla Hnilicu SJ, titulárneho biskupa rusadského, Svätý Otec František posiela srdečný pozdrav Vašej Excelencii, rehoľným spolubratom, kňazom, príbuzným zosnulého biskupa i všetkým veriacim. Pripomínajúc si s úprimným ocenením jeho veľkodušnú službu Kristovi a Jeho Cirkvi, uisťuje o modlitbách za jeho dušu a vo viere vo vzkriesenie udeľuje osobitné apoštolské požehnanie, ktoré rozširuje aj na všetkých účastníkov slávnosti." Svoju vďaku za udelené požehnanie veriaci vyjadrili pápežskou hymnou.

Pobožnosť v krypte katedrály viedol prešovský arcibiskup Ján Babjak. Spolu s ostatnými prítomnými pri hrobke biskupa Hnilicu ďakoval Bohu, Pánovi života, že ho povolal ku kňazskej a biskupskej službe, aby tak slúžil ľuďom a staral sa o ich duše. Spišský biskup Štefan Sečka pred desiatkom Ruženca Božieho milosrdenstva prečítal úryvok z Denníčka svätej sestry Faustíny: „Dcéra moja, neustávaj v ohlasovaní môjho milosrdenstva, ochladíš tým moje srdce, ktoré spaľujú plamene zľutovania pre hriešnikov. Povedz mojim kňazom, že tvrdošijní hriešnici sa budú kajať pri ich slovách, keď budú hovoriť o mojom nesmiernom milosrdenstve, o zľutovaní, ktoré mám voči nim vo svojom srdci. Kňazom, ktorí budú ohlasovať a oslavovať moje milosrdenstvo, dám predivnú moc, pomažem ich slová a pohnem srdcia, ku ktorým budú hovoriť.“ Po desiatku prešovský arcibiskup prosil v modlitbe: „Ó, Ježišu, rozpätý na kríži, prosíme ťa, daj nám milosť, aby sme vždy, všade a vo všetkom plnili vôľu tvojho Otca.“ Slová tejto modlitby boli v zhode so slovami zasvätenia, ktoré biskup Hnilica už ako 21-ročný novic napísal svojou vlastnou krvou: „Moje srdce je pripravené, Boh môjho srdca, plniť Tvoju vôľu...“ Toto zasvätenie mali veriaci možnosť nielen si vypočuť v príhovore nitrianskeho biskupa, ale po modlitbe po prijímaní sa ho trnavský arcibiskup pomodlil nahlas a tak mali možnosť duchovne sa s ním zjednotiť. Spájajúc sa s ním zasvätili Božskému srdcu skrze Nepoškvrnené srdce Panny Márie všetku ich slobodu, všetky schopnosti a dary duše i tela.

Pre veriacich bolo potešujúce počuť slová arcibiskupa Oroscha, ktorý v závere oznámil nielen prítomným, ale prostredníctvom rádia Lumen aj všetkým veriacim, že po ukončení mimoriadneho Svätého roka Božieho milosrdenstva budú mať možnosť aj naďalej prichádzať do katedrály k Eucharistickému Pánovi Ježišovi, prípadne prijať sviatosť zmierenia, ale taktiež sa budú môcť ísť pomodliť k hrobu biskupa Pavla M. Hnilicu SJ, lebo ich ubezpečil, že sa bude pracovať na tom, aby krypta bola voľne prístupná.
 
(Správa bola aktualizovaná 12.10.2016, 18:30 h.)
 
TO ABU informoval P. Pavol Benedict Lipták Opus J.S.S.
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Trnave si pripomenuli 10 rokov od úmrtia biskupa Hnilicu

Trnavská katedrála sa v sobotu 8. októbra popoludní zaplnila veriacimi zo všetkých kútov Slovenska, ktorí si prišli uctiť pamiatku zosnulého exilového biskupa Mons. Pavla M. Hnilicu SJ. (foto: Sr. Julian Sedláková RPM)

NOVINKY