Prebieha rekonštrukcia budovy pôvodného Arcibiskupského gymnázia

TRNAVA 25. júla 2016 - Trnavská arcidiecéza spustila v decembri minulého roka (2015) rozsiahlu rekonštrukciu budovy pôvodného Arcibiskupského gymnázia na ulici Jána Hollého v Trnave. Cieľom tejto rekonštrukcie je vrátiť hmotné, duchovné a intelektuálne dedičstvo predchádzajúcich generácií naspäť do priestorov komplexu budov, v ktorých už arcibiskup Oláh vytvoril priestor pre človeka a jeho prirodzené a nadprirodzené učenie.

Arcibiskupské gymnázium v súčasnosti nesie meno biskupa Jantauscha, ktorý sa veľmi zaslúžil o rozvoj cirkevného školstva vo vtedajšej Trnavskej apoštolskej administratúre. I jeho nástupcovia naďalej pokračovali v rozvoji cirkevného školstva. Po rekonštrukcii budovy sa vráti Arcibiskupské gymnázium biskupa Pavla Jantauscha zo súčasných prechodných priestorov na Kalinčiakovej ulici v Trnave do priestorov na ulici Jána Hollého. Tieto bude využívať aj Pedagogická a sociálna akadémia bl. Laury.
 
Vrátením vyučovania do obnovených priestorov gymnázia chce Trnavská arcidiecéza pokračovať v budovaní kresťanských hodnôt u žiakov, chce ich viesť k samostatnému štúdiu, motivácii k celoživotnému vzdelávaniu, príprave na vysoké školy. To potom musí slúžiť k ich zapájaniu sa do života v reálnom svete tak, aby si na báze princípov náboženských hodnôt dokázali vytvárať vlastný názor, samozrejme nezabúdajúc pri tom na tolerantný prístup k názorom iných ľudí.
 
História predchodcu Arcibiskupského gymnázia siaha do roku 1543, keď do Trnavy prišla Ostrihomská kapitula a Kapitulská škola zlúčila v sebe mestskú i farskú školu. Dôvodom bolo zvýšiť úroveň školstva v Trnave. Pri štúdiu sa alumnom zdôrazňovala náboženská výchova a učebnú osnovu tvorili gramatika, dialektika, rétorika a aritmetika. Profesor Ellobochius 20. júla 1558 opäť zreorganizovanú školu po prvý raz pomenoval názvom gymnázium. V roku 1561 povolal arcibiskup Milukáš Oláh do Trnavy jezuitov, ktorí tu otvorili prvé kolégium na území Uhorska. Mikuláš Oláh založil v Trnave v roku 1566 seminár, s ktorým žilo gymnázium v príkladnej symbióze. Keď v roku 1765 Peter Pázmany založil Trnavskú univerzitu, Trnavské gymnázium sa stalo pre ňu prípravnou školou. Po presťahovaní univerzity do Budína v roku 1777 dostalo gymnázium do správy budovu lekárskej fakulty.
 
Dnešné Arcibiskupské gymnázium je pokračovateľom Vyššieho gymnázia, ktoré v roku 1852 založil v Trnave kardinál arcibiskup Ján Scitovský. Činnosť školy bola v rokoch 1919 až 1937 prerušená zásluhou zásahu zo strany štátu. O rok na to, v marci 1938 gymnázium obnovilo svoju činnosť. Stalo sa tak vďaka trnavskému apoštolskému administrátorovi, biskupovi Pavlovi Jantauschovi. Ďalší zlom nastal v roku 1945, kedy život na gymnáziu na dlhé roky zanikol. K jeho opätovnému oživeniu prišlo 3. septembra 2001 vďaka arcibiskupovi vtedajšej Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy Mons. Jánovi Sokolovi. Súčasný arcibiskup Mons. Ján Orosch, napriek mnohým ťažkostiam, ktorými si vzdelávanie na Slovensku prechádza, pokračuje v rozvoji cirkevného školstva na území Trnavskej arcidiecézy. K tomuto rozvoju má prispieť aj prebiehajúca rekonštrukcia priestorov budovy pôvodného gymnázia a vrátenie stredoškolského štúdia do komplexu budov Trnavskej arcibiskupskej kúrie.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Prebieha rekonštrukcia budovy pôvodného Arcibiskupského gymnázia

Na obrázkoch môžete vidieť vizualizáciu obnovených priestorov Arcibiskupského gymnázia biskupa Pavla Jantauscha v Trnave. (zdroj: Projektová dokumentácia vypracovaná firmou TIMANA s.r.o. Bratislava)

NOVINKY