V Plaveckom Petri sa konala spomienka na zavraždeného kňaza Poláka

PLAVECKÝ PETER (Bratislavská arcidiecéza) 24. apríla 2017 - V Plaveckom Petri na Záhorí sa v sobotu 22. apríla konala spomienková slávnosť na kňaza - rodáka Štefana Poláka, ktorý sa pred tridsiatimi rokmi stal obeťou represálií totalitného režimu. Spomienka sa konala pri príležitosti jeho nedožitých 77. narodenín.

Pozvanie na slávnosť prijali viacerí kňazi i veriaci tak z Plaveckého Petra, ako i z farnosti Borovce pri Piešťanoch, kde Polák naposledy pôsobil a v roku 1987 bol zavraždený. Slávnosť začala svätou omšou za zosnulého kňaza, pokračovala na cintoríne modlitbou pri hrobe a vyvrcholila priateľským posedením v miestnom kultúrnom dome.
 
Hlavným celebrantom a kazateľom bol kňaz Patrik Katrinec, farár v Borovciach. V homílii vyzdvihol potrebu mať v úcte všetkých, ktorí trpeli a trpia násilie zo strany totalitných režimov a modliť sa za všetkých nespravodlivo stíhaných a prenasledovaných. V závere pridal niekoľko spomienok kňaza Šebastiána Košúta, bývalého sekretára biskupa Pavla M. Hnilicu v Ríme, ktorý sa s nebohým osobne poznal.

Štefan Polák sa narodil 22. apríla 1940 v Plaveckom Petri. Za katolíckeho kňaza bol vysvätený 8. júna 1974 v Bratislave, ako kaplán pôsobil vo Vrbovom a v Zlatých Moravciach. Od januára 1981 bol farským administrátorom farnosti Borovce pri Piešťanoch. 7. októbra 1987 bol na miestnej fare za doposiaľ nevyjasnených okolností zavraždený.
 
zdroj: www.tkkbs.sk
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Plaveckom Petri sa konala spomienka na zavraždeného kňaza Poláka

Spomienková slávnosť začala svätou omšou za zosnulého kňaza Štefana Poláka, pokračovala na cintoríne modlitbou pri hrobe a vyvrcholila priateľským posedením v miestnom kultúrnom dome. (foto: Štefan Vícen)

NOVINKY