V Nitre dnes zomrel arcibiskup Mons. Dominik Hrušovský

NITRA/TRNAVA 27. júla 2016 - Dnes ráno zomrel vo veku 90 rokov arcibiskup Mons. Dominik Hrušovský. Zomrel v Nitre na Samovej ulici, kde posledné roky svojho života prežil na odpočinku. Posledná rozlúčka so zádušnou svätou omšou za zosnulého arcibiskupa bude podľa informácií z Nitrianskeho biskupstva v nedeľu 31. júla o 9.00 h v katedrále sv. Emeráma v Nitre a pohrebné obrady v pondelok 1. augusta o 10.00 v Máni.

Počas aktívnych rokov svojho života Mons. Hrušovský pôsobil okrem iného ako rektor Pápežského slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, po páde komunistického režimu ako pomocný biskup vtedajšej Trnavskej arcidiecézy, neskôr z poverenia pápeža Jána Pavla II. ako apoštolský nuncius v Bielorusku.

--------------------------------

Dominik Hrušovský sa narodil 1. júna 1926 vo Veľkej Mani, dnes Maňa, okr. Nové Zámky. Po maturite v roku 1945 sa prihlásil za klerika do trnavského seminára. Najprv začal študovať na Bohosloveckej fakulte v Bratislave, v roku 1946 ho ako nadaného študenta poslal biskup Pavol Jantausch na bohoslovecké štúdia do Ríma, kde navštevoval Lateránsku univerzitu. Po prevzatí moci v republike komunistami sa už na Slovensko nevrátil. Kňazskú vysviacku prijal 23. decembra 1950.

Vykonával pastoračnú službu v severnom Taliansku, potom pôsobil ako profesor dogmatickej teológie, v rokoch 1955-1959 prednášal filozofiu a potom dogmatiku. V rokoch 1962-1966 pôsobil ako člen Slovenskej katolíckej misie v Paríži. Od roku 1966 pôsobil v Slovenskom ústave sv. Cyrila a Metoda v Ríme, 1. marca 1973 sa stal jeho rektorom. V tejto funkcii zostal až do 31. decembra 1992. Súčasne pracoval ako výkonný redaktor časopisu Slovenské hlasy z Ríma. Vzhľadom na bohaté skúsenosti so Slovákmi mimo vlasti ho Svätá stolica 17. júna 1975 vymenovala za vedúceho duchovnej služby pre Slovákov v zahraničí. K jeho 50-ročnému jubileu ho pápež Pavol VI. povýšil na pápežského preláta.

Dňa 18. decembra 1982 ho pápež Ján Pavol II. vymenoval za titulárneho biskupa tubijského; biskupskú vysviacku prijal v Ríme z jeho rúk 6. januára 1983. Pád komunistického režimu v roku 1989 priniesol obrat v jeho živote. Dňa 24. septembra 1992 ho vymenovali za pomocného biskupa Trnavskej arcidiecézy. 17. decembra 1992 bol slávnostne ustanovený za pomocného biskupa a generálneho vikára Trnavskej arcidiecézy. Na prvom zasadaní samostatnej Konferencie biskupov Slovenska bol 4. apríla 1993 zvolený za generálneho tajomníka KBS a predsedu Komisie pre Slovákov v zahraničí. 15. apríla 1996 ho pápež Ján Pavol II. vymenoval za apoštolského nuncia v Bielorusku a súčasne ho povýšil na arcibiskupa. Od júla 2007 žil v rodisku, Maňa, okr. Nové Zamky, neskôr v nitrianskom podhradí na Samovej ulici.
 
zdroj: www.tkkbs.sk/ upravené
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Nitre dnes zomrel arcibiskup Mons. Dominik Hrušovský

Na ilustračnom foto zosnulý emeritný arcibiskup Mons. Dominik Hrušovský. (foto: archív ABÚ)

NOVINKY