V nedeľu uviedli do úradu nového dekana-farára v Komárne

KOMÁRNO 22. septembra 2016 - V nedeľu 18. septembra predpoludním bol vo farskom Kostole sv. Ondreja v Komárne počas slávnostnej svätej omše uvedený do úradu farára farnosti Komárno a dekana Komárňanského dekanátu biskupský vikár pre maďarsky hovoriacich veriacich Trnavskej arcidiecézy Róbert Kiss, ktorý je zároveň honorárnym kanonikom Kolegiálnej kapituly sv. Mikuláša v Trnave.

Slávnostnej liturgii predsedal trnavský arcibiskup Ján Orosch. Popri kňazoch, rehoľných sestrách a členoch rytierskych  rádov sv. Štefana a sv. Juraja chrám zaplnili veriaci zo samotnej farnosti, ako i z celého Komárňanského dekanátu. V úvode bohoslužby arcibiskup Orosch zdôraznil, že spoločné slávenie svätej liturgie v slovenskom i maďarskom jazyku je prejavom jednoty a univerzálnosti Katolíckej cirkvi. Tiež do hĺbky zhodnotil veľmi plodné obdobie pôsobenia doterajšieho správcu farnosti Komárno, dekana Ladislava Eleka. Pri tejto príležitosti si trnavský arcibiskup zaspomínal na obdobie, keď pred štyridsiatimi rokmi práve v tejto farnosti a v tomto chráme slúžil ako kaplán.
 
Nasledoval oficiálny akt uvedenia biskupského vikára Róberta Kissa do úradu farára farnosti a dekana dekanátu Komárno. Po jeho predstavení boli prečítané príslušné menovacie dekréty. Novému farárovi arcibiskup Orosch odovzdal symbolický kľúč od kostola. Bohoslužbou slova slávnosť pokračovala, keď nový farár zložil prísahu. Po nej boli prítomní veriaci svedkami obnovy kňazských sľubov a zloženia vyznania viery novým farárom Kissom. Nasledoval sprievod po kostole, kedy trnavský arcibiskup novému farárovi odovzdával všetky miesta v kostole, ktoré jemu zverenou kňazskou službou majú posväcovať kresťanský ľud, kňazské sedadlo (sedes), Svätostánok - miesto uloženia Eucharistie, pri ktorom incenzoval Najsvätejšiu oltárnu sviatosť, krstiteľnicu a spovednicu.
 
Na záver slávnosti nový dekan-farár poďakoval trnavskému arcibiskupovi Jánovi Oroschovi za prejav veľkej dôvery zverením farnosti do jeho rúk. Vyzval veriaci ľud, aby svojimi modlitbami vyprosovali pre neho, ako aj pre všetkých kňazov farnosti a dekanátu Komárno hojnosť Božích milostí, tak veľmi potrebných pre náročnú službu v Pánovej vinici.
 
TO ABU informoval Ernest Barusz
 
facebook sharing button Zdieľaj
V nedeľu uviedli do úradu nového dekana-farára v Komárne

V nedeľu 18. septembra bol v Komárne uvedený do úradu farára farnosti a dekana dekanátu Komárno biskupský vikár, kanonik Róbert Kiss. (foto: Lea Grupáčová)

NOVINKY