V najmladšej trnavskej farnosti si veriaci uctili relikviu sv. Vojtecha

TRNAVA 28. apríla 2017 - Stalo sa akousi tradíciou, že Rímskokatolícka farnosť Božieho milosrdenstva v Trnave - na sídlisku Prednádražie sa každoročne pripravuje na prežívanie slávnosti Božieho milosrdenstva deviatnikom, ktorý sa veriaci modlia pred každou svätou omšou a tzv. trojdním. Do farnosti prichádzajú slávnostní kazatelia. Počas týchto dní sa konajú tiež sprievodné akcie. Tohtoročným mottom bol citát: "Ja som dala svetu Spasiteľa a ty máš hovoriť o jeho veľkom milosrdenstve a pripraviť svet na jeho druhý príchod... Hovor dušiam o veľkom milosrdenstve, kým je čas zľutovania." (Panna Mária sestre Faustíne, Denníček 635)

Prvým pozvaným kazateľom v piatok 21. apríla bol riaditeľ Spolku sv. Vojtecha Ivan Šulík, ktorý vo svojej homílii zdôraznil hodnotu Ježišovej pokory pri Poslednej večeri. Ako zaznamenáva evanjelista Ján, Boh Otec odovzdáva svojmu Synovi všetko a on túto moc nezneužíva, ale vo svojej pokore zoblieka si odev a umýva svojim učeníkom nohy. Je na každom z nás, ako budeme aplikovať toto Ježišovo gesto do svojho života. Po slávení svätej omše nasledovalo stretnutie, pri ktorom riaditeľ Šulík priblížil vydavateľskú činnosť najstaršej kresťanskej vydavateľskej inštitúcie na Slovensku, jej tradície, ale i smerovanie a rozvoj. Prítomní prejavili aj záujem stať sa členmi Spolku sv. Vojtecha.
 
Homíliu v sobotu 22. apríla na tému Mária - Matka milosrdenstva predniesol farský administrátor v Dolnej Strede Martin Ferenc. Počas homílie zdôraznil hodnotu spoločenstva, ktorá bola prítomná u prvotných kresťanov a má veľký význam aj v dnešnom svete, aby každá farnosť a spoločenstvo boli miestom jednoty a vzájomnej lásky.
 
Slávnosť Božieho milosrdenstva v nedeľu 23. apríla prežívala farnosť slávnostne. Prvé dve sväté omše celebroval miestny farár Marián Díreš. Nielen v tieto dni, ale počas celého roka povzbudzuje svojich farníkov, aká je dôležitá pokora, láska a milosrdenstvo pre každodenný život kresťana. Hlavným celebrantom slávnostnej svätej omše bol ekonóm Trnavskej arcidiecézy Ján Vido. V homílii priblížil význam a hodnotu utrpenia v dnešnom uponáhľanom svete, kde je dôležité dotknúť sa Ježišových rán, ako apoštol Tomáš, aby sme pochopili veľkosť Ježišovej lásky k nám.
 
Slávnostné liturgie počas týchto dní doprevádzali svojím spevom spevácke zbory Chorus Misericordias Dei a Faustínček, ktoré pôsobia v tejto farnosti. Zdalo by sa, že slávnosť Božieho milosrdenstva zatienil sviatok sv. Vojtecha, ktorý sa z liturgických dôvodov v tomto roku neslávil. Vo Farnosti Božieho milosrdenstva sa však spojili a umocnili tieto dva sviatky práve tým, že s ochotným povolením riaditeľa Spolku sv. Vojtecha bola v bohoslužobnom priestore vystavená relikvia svätého Vojtecha. Veriaci si ju tak mohli uctiť počas celého trojdnia Božieho milosrdenstva. Relikvia je uchovávaná v Kaplnke Sedembolestnej Panny Márie v trnavskom sídle Spolku sv. Vojtecha.
 
TO ABU informovala Mária Novosedlíková
 
facebook sharing button Zdieľaj
V najmladšej trnavskej farnosti si veriaci uctili relikviu sv. Vojtecha

Prvým pozvaným kazateľom Trojdnia Božieho milosrdenstva v Trnave - na Prednádraží v piatok 21. apríla bol riaditeľ Spolku sv. Vojtecha Ivan Šulík, ktorý vo svojej homílii zdôraznil hodnotu Ježišovej pokory pri Poslednej večeri. (foto: Jozef Škoda)

NOVINKY