V trnavskej katedrále si pripomenuli biskupa Dubovského

TRNAVA 16. apríla 2018 - Od smrti emeritného pomocného banskobystrického biskupa Petra Dubovského uplynulo desať rokov. Jezuitský pastier odišiel do večnosti 10. apríla 2008. Jeho narodenie pre nebo si v sobotu 14. apríla pripomenuli v Katedrále svätého Jána Krstiteľa v Trnave, kde je pochovaný.

Peter Dubovský sa narodil v Rakoviciach v okrese Piešťany. Vynikal svojou pokorou a zápalom pre pastoráciu mladých. Okúsil tiež tvrdosť väzenia a práce v takzvaných PTP. Ako biskup viedol farnosť v Radvani a osem rokov bol predsedom Spolku svätého Vojtecha. V deväťdesiatych rokoch po vymenovaní za banskobystrického pomocného biskupa bol pravou rukou Rudolfa Baláža. Slúžil tiež ako generálny sekretár KBS.
 
Súčasný banskobystrický biskup Marián Chovanec si spomína aj na to, ako vedel vysvetľovať hlboké pravdy jednoduchým spôsobom. „Dokázal verne stáť aj na pracovisku, aj v prenasledovaní a potom od roku 1990 aj vo verejnej službe. Diecéza mu je vďačná za jeho roky služby, najmä za jeho vernosť. Vernosť viere, vernosť záväzkom svojho stavu," povedal biskup Chovanec.
 
Svätú omšu za biskupa Dubovského slúžil súčasný trnavský arcibiskup Ján Orosch. Vyzdvihuje na ňom jeho skromnosť, keďže ako biskup bol prijať službu aj v tej najmenšej farnosti. „Vo väzení a na tých miestach, kde bol PTP, všetko bral ako vôľu Božiu," uviedol. Funkciu generálneho vikára banskobystrickej diecézy, ktorú kedysi zastával Peter Dubovský, dnes vykonáva kňaz Branislav Kopal. Jezuitského biskupa spoznal ešte ako seminarista. Pamätá si na jeho bezprostrednosť a zmysel pre realitu.
 
Pre jezuitského kňaza Jána Ďuricu bol biskup Dubovský duchovným sprievodcom a bol aj pri jeho rozhodovaní sa pre život rehoľníka. „On bol takým motívom aj môjho povolania do rehole," uviedol. Na záver spomienkovej omše sa za biskupa Dubovského pomodlili aj pri jeho hrobe v krypte katedrály.
 
Zdroj: tkkbs.sk/Rádio LUMEN/Ján Heriban
 
facebook sharing button Zdieľaj
V trnavskej katedrále si pripomenuli biskupa Dubovského

Ilustračné foto. (Zdroj: tkkbs.sk)

NOVINKY