V katedrále sa svätili oleje a kňazi si obnovili svoje sľuby

TRNAVA 24. marca 2016 - Omšu svätenia olejov dnes v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave celebroval trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Svätá omša, ktorej sa na Zelený štvrtok zúčastňujú kňazi a rehoľníci z rôznych kútov diecézy, je zároveň prejavom jednoty kňazov s ich biskupom. Kňazi si počas nej obnovili svoje kňazské sľuby.

Arcibiskup kňazom pripomenul rôzne okovy, ktoré môžu spútať ich nezávislosť. Okrem iných spomenul aj spájanie sa s verejne činnými ľuďmi. ,,Sú tu okovy spoločenské, že sa spojíme s ľuďmi, ktorí sú vo verejnom živote na určitej úrovni a teraz sa k nám kňazom z tej výšky zohýnajú a navrhnú nám, aby sme si potykali,“ povedal Orosch.
 
Kňaz však musí zostať slobodný pred každým človekom, aby dokázal pomenovať veci správnym menom, dobro nazvať dobrom a hriech vždy nazvať hriechom.
 
Posvätené oleje si po skončení svätej omše prevzali dekani, od ktorých poputujú do všetkých farností v Trnavskej arcidiecéze. Omša svätenia olejov sa na Zelený štvrtok dopoludnia koná výlučne v katedrálnych chrámoch. Svätia sa počas nej tri druhy olejov: krizma na pomazanie po krste, birmovanie a posviacku kňazov, olej katechumenov na pomazanie pred krstom a olej chorých pre sviatosť pomazania chorých. Zvyk svätiť oleje siaha do kresťanského staroveku. Pre svoje blahodarné pôsobenie je olej vo Svätom písme obrazom zdravia, radosti, sily ducha, šťastia a pokoja.
 
zdroj: www.sme.sk/ SITA/ upravené
 
facebook sharing button Zdieľaj
V katedrále sa svätili oleje a kňazi si obnovili svoje sľuby

Omša svätenia olejov sa na Zelený štvrtok dopoludnia koná výlučne v katedrálnych chrámoch. (zdroj foto: www.sme.sk/ TASR; Pavol Machovič)

NOVINKY