V Hlohovci oslávili výročie posviacky farského kostola

HLOHOVEC 9. januára 2017 - Dnes oslávili veriaci v Hlohovci výročie posviacky ich farského Kostola sv. Michala archanjela, ktorý má za sebou bohatú históriu.

Hoci farský Kostol sv. Michala v Hlohovci stojí už od 2. polovice 13. storočia, výročie jeho posviacky sa datuje k 8. januáru 1701. Keďže tento deň pripadol na nedeľu a slávnosť Krstu Krista Pána, liturgický sviatok posviacky chrámu sa presunul na druhý deň, teda na pondelok 9. januára.
 
Slávnostnú svätú omšu celebroval hlohovecký dekan Marek Jesenák. Vo svojej homílii vyzval prítomných veriacich, aby im záležalo na Božom chráme. Rozprával o jeho histórii, o pôvodnom titule kostola, ktorý bol najprv zasvätený sv. Mikulášovi, následne z neho Turci urobili stajne a patril aj evanjelikom. Keď sa znovu vrátil Katolíckej cirkvi, rozhodli sa mu vybrať mocnejšieho patróna, ktorým sa stal práve sv. Michal archanjel a kostol znovu posvätili. Prostredie okolo chrámu sa menilo, ale chrám stojí dodnes. Mnoho ľudí vchádzalo do chrámu a prijalo tam sviatosti, preto by sme si mali vážiť to, že máme Boží chrám, v ktorom prebýva Ježiš Kristus vo Sviatosti oltárnej.
 
TO ABU informovala Lucia Froncová
 
facebook sharing button Zdieľaj
V Hlohovci oslávili výročie posviacky farského kostola

Veriaci v Hlohovci oslávili v pondelok 9. januára výročie posviacky farského Kostola sv. Michala archanjela, ktorý má za sebou veľmi bohatú históriu. (foto: Lucia Froncová)

NOVINKY